Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Niskokalorični džemovi od mandarine (CROSBI ID 345877)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sklevicky-Tadić, Nana Niskokalorični džemovi od mandarine / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Sklevicky-Tadić, Nana

Levaj, Branka

hrvatski

Niskokalorični džemovi od mandarine

U ovom radu cilj je bio pripremiti niskokalorične džemove od domaće unshiu Marc. mandarine uzgojene u Opuzenu. Potrebno je bilo provesti fizikalno-kemijsku analizu sirovine, kaše i kore mandarine. Određena je količina topljive i ukupne suhe tvari, pH vrijednost, ukupna kiselost, količina direktno reducirajućih šećera i saharoze, količina pektinskih tvari, ukupnih fenola i hesperidina. Određene su i komponente arome kaše Kawano Wase i kore Kuno mandarine. Na osnovi dobivenih podataka, odabrano je devet receptura za pripremu džemova, koje se međusobno razlikuju po količini dodanog pektina i šećera saharoze te udjelu voća. Provedeno je senzorsko ocjenjivanje pripremljenih džemova. Tri najbolje ocijenjena džema po okusu bili su džemovi s dodatkom 0, 7 % pektina i 6, 10 odnosno 14 % udjela voća. Trima odabranim džemovima sa saharozom te s fruktozom izmjerena je čvrstoća pektinometrom po Šulc-u, dobiveni rezultati pokazali su da je čvrstoća džemova sa saharozom znatno veća od džemova s fruktozom. Provedena je fizikalno-kemijska analiza. Određena im je ukupna i topljiva suha tvar, ukupna kiselost, ukupni i direktno reducirajući šećeri, saharoza te ukupni fenoli i hesperidin. Džemovima sa 0, 7 % pektina i 14 % udjela voća, plinskom su kromatografijom, određene komponente arome.

kuno; mandarina; niskokalorični džem; pektin; unshiu

nije evidentirano

engleski

Mandarin low-sugar marmelades

nije evidentirano

kuno; low-sugar marmelades; mandarine; pectin; unshiu

nije evidentirano

Podaci o izdanju

100

30.11.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija