Validacija metode Fourier transformirane infracrvene spektroskopije pri određivanju kemijskih parametara mlijeka (CROSBI ID 346007)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Nizek, Marina
Vahčić, Nada
hrvatski
Validacija metode Fourier transformirane infracrvene spektroskopije pri određivanju kemijskih parametara mlijeka
Svrha ovog rada bila je validacija metode Fourier transformirane infracrvene spektroskopije kod određivanja mliječne masti, proteina i laktoze u sirovom mlijeku. Kroz postupak validacije provjereni su sljedeći parametri validacije: točnost, preciznost (ponovljivost i intermedijarna preciznost), linearnost i robustnost (prenosivost) te je prema smjernicama mjerodavnih organizacija procijenjena prikladnost metode. Prema dobivenim rezultatima, zaključeno je da je navedena metoda prikladna za točno i precizno određivanje kemijskih parametara mlijeka, budući da su eksperimentalno određene vrijednosti za parametre validacije bile unutar zadanih kriterija prihvatljivosti za instrument MilkoScan FT6000.
FTIR; laktoza; mliječna mast; proteini; validacija
nije evidentirano
engleski
Validation a method Fourier transform infrared spectroscopy for determination chemical parameters of milk
nije evidentirano
fat; FTIR; lactose; proteins; validation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
03.03.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb