Kvaliteta meda (CROSBI ID 346016)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ilijanić, Marina
Vahčić, Nada
hrvatski
Kvaliteta meda
Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih faktora kao što su zemljopisni, vremenski, uvjeti proizvodnje, biljnom izvoru, pakiranju i vremenu skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 133 uzoraka 21 različite vrste meda prikupljenih na području Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije u sezoni 2005. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, električna provodnost, maseni udjel reducirajućih šećera, saharoze te kiselost. Primijećeno je da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 13, 80 do 22, 12%, reducirajućih šećera od 59, 45 do 71, 49%, saharoze od 0, 00 do 11, 69%, električna provodnost 0, 110 do 1, 605 mS/cm, te kiselost 5, 00 do 35, 21 mmol/kg. Također je uočeno da postoje statistički značajne razlike određivanih parametara između različitih vrsta meda.
fizikalno-kemijski parametri; kvaliteta meda; med
nije evidentirano
engleski
Quality of honey
nije evidentirano
physico-chemical parameters; quality of honey; honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
70
14.07.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb