Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvaliteta meda (CROSBI ID 346016)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ilijanić, Marina Kvaliteta meda / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Ilijanić, Marina

Vahčić, Nada

hrvatski

Kvaliteta meda

Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih faktora kao što su zemljopisni, vremenski, uvjeti proizvodnje, biljnom izvoru, pakiranju i vremenu skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 133 uzoraka 21 različite vrste meda prikupljenih na području Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije u sezoni 2005. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, električna provodnost, maseni udjel reducirajućih šećera, saharoze te kiselost. Primijećeno je da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 13, 80 do 22, 12%, reducirajućih šećera od 59, 45 do 71, 49%, saharoze od 0, 00 do 11, 69%, električna provodnost 0, 110 do 1, 605 mS/cm, te kiselost 5, 00 do 35, 21 mmol/kg. Također je uočeno da postoje statistički značajne razlike određivanih parametara između različitih vrsta meda.

fizikalno-kemijski parametri; kvaliteta meda; med

nije evidentirano

engleski

Quality of honey

nije evidentirano

physico-chemical parameters; quality of honey; honey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70

14.07.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija