Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda (CROSBI ID 346025)

Ocjenski rad | diplomski rad

Romanović Zanchi, Marina Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Romanović Zanchi, Marina

Vahčić, Nada

hrvatski

Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda

Med je složena mješavina različitih tvari. U ovom radu utvrđena je kvantitativna i kvalitativna povezanost fizikalno-kemijskih parametara sa senzorskom procjenom kod 97 uzoraka meda različitog botaničkog porijekla. U korelaciju je stavljeno ukupno 6 parametara: maseni udio vode, reducirajućih šećera, saharoze, električna provodnost, kiselost te senzorska procjena. Rezultati statističke analize pokazuju postojanje linearne korelacije kao najboljeg modela povezanosti ispitanih fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene. Vrijednosti koeficijenata korelacije razlikuju se ovisno o vrsti meda te promatranim fizikalno-kemijskih svojstvima. Najveći broj korelacije nađen je u bagremovom medu (9), dok je najbolja korelacija utvrđena kod uzoraka meda kadulje i to između udjela saharoze i senzorske procjene (r=0, 9677).

fizikalno-kemijski parametri; korelacija; med; senzorska procjena

nije evidentirano

engleski

Correlation of physico-chemical parameters and sensory evaluation of honey samples

nije evidentirano

physico-chemical parameters; correlation; honey; sensory evaluation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

29.09.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija