Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kemijski konzervansi u osvježavajućim bezalkoholnim pićima (CROSBI ID 346026)

Ocjenski rad | diplomski rad

Huss, Helena Kemijski konzervansi u osvježavajućim bezalkoholnim pićima / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Huss, Helena

Vahčić, Nada

hrvatski

Kemijski konzervansi u osvježavajućim bezalkoholnim pićima

Radom se utvrdilo koje količine sorbinske i benzojeve kiseline sadrže razne vrste osvježavajućih bezalkoholnih pića koja se trenutno nalaze na hrvatskom tržištu.Postupak izolacije, identifikacije i kvalifikacije svakog pojedinog konzervansa provodio se visokotlačnom tekućinskom kromatografijom, (HPLC) kao specifičnom metodom za određivanje navedene vrste aditiva. Utvrdilo se da li su dobivene količine benzojeve kiseline ili Na-benzota, odnosno sorbinske kiseline ili K-sorbata u skladu sa MDK (maksimalno dopuštena koncentracija) vrijednostima koje su propisane Pravilnikom. Temeljem usporedbe dobivenih vrijednosti i MDK, ocijenila se zdravstvena ispravnost i prikladnost korištenja za ljudsku uporabu.

aditivi; benzojeva kiselina; bezalkoholna pića; konzervansi; sorbinska kiselina

nije evidentirano

engleski

Chemical preservatives in refreshing nonalcoholic beverages

nije evidentirano

additives; benzoic acid; nonalcoholic beverages; presevatives; sorbic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

10.11.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija