Kemijski konzervansi u osvježavajućim bezalkoholnim pićima (CROSBI ID 346026)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Huss, Helena
Vahčić, Nada
hrvatski
Kemijski konzervansi u osvježavajućim bezalkoholnim pićima
Radom se utvrdilo koje količine sorbinske i benzojeve kiseline sadrže razne vrste osvježavajućih bezalkoholnih pića koja se trenutno nalaze na hrvatskom tržištu.Postupak izolacije, identifikacije i kvalifikacije svakog pojedinog konzervansa provodio se visokotlačnom tekućinskom kromatografijom, (HPLC) kao specifičnom metodom za određivanje navedene vrste aditiva. Utvrdilo se da li su dobivene količine benzojeve kiseline ili Na-benzota, odnosno sorbinske kiseline ili K-sorbata u skladu sa MDK (maksimalno dopuštena koncentracija) vrijednostima koje su propisane Pravilnikom. Temeljem usporedbe dobivenih vrijednosti i MDK, ocijenila se zdravstvena ispravnost i prikladnost korištenja za ljudsku uporabu.
aditivi; benzojeva kiselina; bezalkoholna pića; konzervansi; sorbinska kiselina
nije evidentirano
engleski
Chemical preservatives in refreshing nonalcoholic beverages
nije evidentirano
additives; benzoic acid; nonalcoholic beverages; presevatives; sorbic acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
10.11.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb