Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena nutritivne vrijednosti obroka u majki i kćeri (CROSBI ID 346037)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šare, Ana Procjena nutritivne vrijednosti obroka u majki i kćeri / Colić Barić, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Šare, Ana

Colić Barić, Irena

hrvatski

Procjena nutritivne vrijednosti obroka u majki i kćeri

Cilj ovog rada bio je utvrditi energetsku i nutritivnu vrijednost obroka u žene unutar obitelji (majke i kćeri). U istraživanje je uključeno 100 žena tj. 50 majki i 50 kćeri. Upitnikom o učestalosti konzumiranja hrane (FFQ) dobili su se podaci vezani uz kakvoću prehrane, a preko općeg upitnika dobiveni su podaci vezani uz prehrambeno ponašanje, upotrebu dodataka prehrani, konzumiranje alkohola i pušenje te antropometrijske karakteristike (tjelesna masa i visina). Energetska i nutritivna vrijednost obroka s obzirom na dob bitno se ne razlikuje što znači da majke utječu na prehranu kćeri. Dobiveni rezultati pokazuju da je unos ugljikohidrata nedovoljan, dok je unos energije, proteina i masti prevelik. Dnevni unos većine mikronutrijenata u obje skupine ispitanica je u većem udjelu od preporuka, osim folata, vitamina E i željeza. Prema očekivanju veći broj kćeri je adekvatno uhranjen (70%), a veći broj majki (58%) ima prekomjernu tjelesnu masu. Unos mlijeka i mliječnih proizvoda manji je od preporuka, dok bi unos mesa, ribe, jaja, šećera i slastica trebale smanjiti sve ispitanice.

kćeri; majke; prehrana

nije evidentirano

engleski

An estimate of nutritional values of meals consumed by mothers and daughters

nije evidentirano

daughters; mothers; nutrition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

13.11.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija