Promjena boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom različitih uvjeta skladištenja (CROSBI ID 346061)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bukulin, Jurica
Levaj, Branka
hrvatski
Promjena boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom različitih uvjeta skladištenja
Boja je jedan od bitnih parametara kvalitete voćnih sirupa. Neki nedostaci u pogledu boje mogu znatno umanjiti kvalitetu voćnih sirupa i time umanjiti njihovu prihvatljivost od strane potrošača. Iz tih je razloga cilj ovog diplomskog rada bio pratiti i registrirati promjenu boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom skladištenja pri različitim uvjetima. U tu su svrhu odmah nakon proizvodnje izuzeti uzorci voćnih sirupa jabuke i višnje i postavljeni na skladištenje pri različitim uvjetima (na svjetlu pri 20oC, u tami pri 10oC, u tami pri 37oC). U početnim uzorcima i uzorcima tijekom skladištenja određivan je udio ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, antocijana, te antioksidativna aktivnost, apsorbancija (A440, A420 i A520) i transparencija (T440, T420 i T520). Također je provedeno i senzorsko ocjenjivanje svih uzoraka. Na temelju dobivenih rezultata vidljivo je da vrijeme, a pogotovo uvjeti skladištenja u većoj ili manjoj mjeri utječu na promjenu boje voćnih sirupa.
jabuka; višnja; boja; fenolni spojevi; antocijani
nije evidentirano
engleski
Change in the colour of apple and sour cherry syrups during storage in different conditions
nije evidentirano
apple; sour cherry; colour; phenolic compounds; anthocyanins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
73
10.02.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb