Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Promjena boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom različitih uvjeta skladištenja (CROSBI ID 346061)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bukulin, Jurica Promjena boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom različitih uvjeta skladištenja / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Bukulin, Jurica

Levaj, Branka

hrvatski

Promjena boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom različitih uvjeta skladištenja

Boja je jedan od bitnih parametara kvalitete voćnih sirupa. Neki nedostaci u pogledu boje mogu znatno umanjiti kvalitetu voćnih sirupa i time umanjiti njihovu prihvatljivost od strane potrošača. Iz tih je razloga cilj ovog diplomskog rada bio pratiti i registrirati promjenu boje voćnih sirupa jabuke i višnje tijekom skladištenja pri različitim uvjetima. U tu su svrhu odmah nakon proizvodnje izuzeti uzorci voćnih sirupa jabuke i višnje i postavljeni na skladištenje pri različitim uvjetima (na svjetlu pri 20oC, u tami pri 10oC, u tami pri 37oC). U početnim uzorcima i uzorcima tijekom skladištenja određivan je udio ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, antocijana, te antioksidativna aktivnost, apsorbancija (A440, A420 i A520) i transparencija (T440, T420 i T520). Također je provedeno i senzorsko ocjenjivanje svih uzoraka. Na temelju dobivenih rezultata vidljivo je da vrijeme, a pogotovo uvjeti skladištenja u većoj ili manjoj mjeri utječu na promjenu boje voćnih sirupa.

jabuka; višnja; boja; fenolni spojevi; antocijani

nije evidentirano

engleski

Change in the colour of apple and sour cherry syrups during storage in different conditions

nije evidentirano

apple; sour cherry; colour; phenolic compounds; anthocyanins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

73

10.02.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija