Fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost čajeva kadulje (Salvia officinalis L.) (CROSBI ID 346064)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dučkić, Vedrana
Levaj, Branka
hrvatski
Fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost čajeva kadulje (Salvia officinalis L.)
Svrha ovog rada bila je pratiti utejcaj načina pripreme čaja kadulje na kvalitetu čaja i ispitati kakve promjene nastaju tijekom stajanja čaja. To je proveeno praćenjem promjena u fenolnom sastavu čajeva (ukupni fenoli, flavonoidi, neflavonoidi, flavan-3-oli, hidrolizirani tanini), spektrofotometrijskim određivanjem boje čajeva, određivanjem antioksidacijske aktivnosti čajeva DPPH-metodom, kao i senzorskim ocjenjivanjem čajeva kvantitativnom deskriptativnom analizom (QDA). Također, osušeni listići kadulje podvrgnuti su analizi fizikalno-kemijskih parametara. Najveća količina fenolnih spojeva kao i najveća antioksidacijska aktivnost određena je u čajevima kod kojih su listići bili 10 i 30 minuta u kontaktu sa vodom. Nakon 30 minuta stajanja izgubila se znatna količina fenolnih spojeva i smanjila se antioksidacijska aktivnost.
Salvia officinalis L.; čaj od kadulje; flavonoidi; neflavonoidi; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Phenol composition and antioxidant activity of sage teas (Salvia officinalis L.)
nije evidentirano
Salvia officinalis L.; sage tea; flavonoids; nonflavonoids; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
76
09.05.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb