Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje udjela fenolnih spojeva i antioksidativna aktivnost u sokovima mandarine (CROSBI ID 346067)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sakač, Valentina Određivanje udjela fenolnih spojeva i antioksidativna aktivnost u sokovima mandarine / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Sakač, Valentina

Levaj, Branka

hrvatski

Određivanje udjela fenolnih spojeva i antioksidativna aktivnost u sokovima mandarine

U sokovima mandarine s različitim udjelima voća (50, 65, 80, 100%) proizvedenim od sorte Kuno određivani su ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi, te antioksidativna aktivnost. Navedeni sokovi su proizvedeni bez i s dodatkom 0, 2% askorbinske kiseline, te je u njima ispitana stabilnost fenolnih spojeva tijekom skladištenja. Ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi određivani su spektrofotometrijski. Antioksidativna aktivnost određivana je metodom pomoću slobodnog radikala 1, 1-difenil-2-pikril-hidrazil-a. Svi ispitivani sokovi mandarine pokazuju značajnu antioksidativnu aktivnost. Tijekom skladištenja (45 dana, pri 4oC) smanjila se koncentracija fenolnih spojeva u svim sokovima neovisno o udjelu voća ili dodatku askoribinske kiseline. Dobiveni rezultati ukazuju da dodana količina askorbinske kiseline ima mali utjecaj na antioksidativnu aktivnost sokova mandarine tijekom skladištenja.

antioksidativna aktivnost; flavonoidi; neflavonoidi; nektar mandarina; prirodni sok od mandarina

nije evidentirano

engleski

Determination of phenolics amount and antioxidant activity in mandarin juices

nije evidentirano

antioxidant activity; flavonoids; mandarine juice; mandarin nectar; nonflavonoids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

10.03.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija