Određivanje udjela karotenoida u sokovima mandarine (CROSBI ID 346123)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Plečko, Helena
Levaj, Branka
hrvatski
Određivanje udjela karotenoida u sokovima mandarine
U sokovima mandarine s različitim udjelima voća (50, 65, 80, 100%) proizvedenim od sorte Kuno određivani su u kupni karotenoidi i β -karoten. Navedeni sokovi su proizvedeni bez i s dodatkom 0, 2 % askorbinske kiseline te je u njima ispitana stabilnost karotenoidnih spojeva tijekom skladištenja. Ukupni karotenoidi i β -karoten određivani su spektrofotometrijski. Tijekom skladištenja (45 dana, pri 4°C) smanjila se količina karotenoidnih spojeva u svim sokovima neovisno o udjelu voća ili dodatku askorbinske kiseline. Dobiveni rezultati ukazuju da dodatna količina askorbinske kiseline nema velikog utjecaja na očuvanje karotenoidnih spojeva.
karotenoidi; β -karoten; nektar; mandarina; prirodni sok mandarina
nije evidentirano
engleski
Determination of carotenoids amonut in mandarin juices
nije evidentirano
carotenoids; β -caroten; mandarine juice; mandarine nectar
nije evidentirano
Podaci o izdanju
61
12.07.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb