Istraživanje kvalitete smrznutih kaša marelice analizom fizikalno-kemijskog i fenolnog (CROSBI ID 346128)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mrzlečki, Marijana
Levaj, Branka
hrvatski
Istraživanje kvalitete smrznutih kaša marelice analizom fizikalno-kemijskog i fenolnog
U ovom radu cilj je bio procijeniti kvalitetu smrznutih kaša marelice. Provedene su analize fizikalno-kemijskog sastava (suha tvar-ukupna i topljiva, ukupna kiselost, pH, ukupni šećeri, formolni broj, boja) i fenolnog sastava (ukupni fenoli, klorogenska kiselina i flavanoidi), te ispitivanje senzorskih svojstava smrznutih kaša marelice. Fenolni sastav, formolni broj i boja određeni su primjenom spektrofotometrijskih metoda. najveća količina fenolnih spojeva, kao i ukupna kiselost i boja određena je u industrijski pripremljenim kašama, jer je u primarnoj fazi prerade inaktivirana enzimska aktivnost. Senzorskim ocjenjivanjem najslabije ocjene dobile su laboratorijski pripremljene kaše, a najveću je dobila kaša koja se koristi u pogonu A. Najveća međusobna povezanost je potvrđena između između ukupnih fenola i boje.
fenolni sastav; flavanoidi; marelica; kaša
nije evidentirano
engleski
Differentiation of intermediate products (frozen apricot purees) by means of physico-chemical and pheloic content
nije evidentirano
phenolic compounds; flavonoids; apricot; puree
nije evidentirano
Podaci o izdanju
78
03.12.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb