Određivanje flavanon glikozida i polimetoksi flavona u svježoj i prerađenoj kori mandarina i klementina (CROSBI ID 346129)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ploh, Emina
Levaj, Branka
hrvatski
Određivanje flavanon glikozida i polimetoksi flavona u svježoj i prerađenoj kori mandarina i klementina
U četiri sorte mandarina (Citrus Unshiu Marcovitch Saigon i Citrus Unshiu Marcovitch Owari, Citrus Clementine Corsica SRA 63 i Citrus Clementine Hernandinas) određivani su flavanon glikozidi (FG) i polimetoksi flavoni (PMF). Također je ispitivana i stabilnost flavanon glikozida i polimetoksi flavona prilikom prerade svježe kore mandarina u sušenu i kandiranu koru. Ispitivane svježe kore od flavanon glikozida sadrže narirutin, naringin, hesperidin, didimin, iponcirin, a od polimetoksi flavona sinensetin, nobiletin i tangeretin. Tijekom prerade u kandiranu koru, količina flavanon glikozida i polimetoksi flavona se smanjila, dok je prilikom prerade u sušenu koru uglavnom bila veća.
flavanon glikozidi; klementina; mandarina; polifenolni spojevi; polimetoksi flavoni
nije evidentirano
engleski
Investigation of flavanone glycosides and polimetoxylated flavones in raw and raw and processed peel of mandarin and clementine
nije evidentirano
clementine; flavanone glycosides; mandarin; polyfenols; polymetoxylated
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67
13.12.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb