Praćenje promjena fenolnog sastava višnje i višnje maraske tijekom zrenja (CROSBI ID 346130)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kos, Kristina
Levaj, Branka
hrvatski
Praćenje promjena fenolnog sastava višnje i višnje maraske tijekom zrenja
U plodovima višnje sorte Ujfeher, s područja Osijeka, i višanja maraski sorata Rekta i Brač 2, s područja Zadra i Splita, različitih stupnjeva zrelosti, određen je fizikalno - kemijski i fenolni sastav te antioksidativna aktivnost i utvrđeno je da se količina fenolnih spojeva tijekom zrenja povećava kod sorti višnje maraske, a smanjuje se u višnje. Koncentracija antocijana, kao glavnih pigmenata višnje, raste tijekom zrenja kod svih ispitivanih sorti, a maraska sadrži respektabilno veću količinu ovoga pigmenta od višnje. Antioksidativna aktivnost kod višnje sorte Ujfeher neznatno se smanjuje tijekom zrenja, kod obiju sorti višnje maraske ima najviše vrijednosti u nezrelom plodu, a zrenjem opada.
antioksidativna aktivnost; antocijani; fenolni spojevi; višnja; višnja maraska
nije evidentirano
engleski
Monitoring the changes of phenolic composition in sour cherry and marasca sour cherry during the ripening
nije evidentirano
anthocyanins; antioxidant activity; marasca sour cherry; phenolic composition; sour cherry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
14.02.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb