Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Praćenje promjena fenolnog sastava višnje i višnje maraske tijekom zrenja (CROSBI ID 346130)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kos, Kristina Praćenje promjena fenolnog sastava višnje i višnje maraske tijekom zrenja / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Kos, Kristina

Levaj, Branka

hrvatski

Praćenje promjena fenolnog sastava višnje i višnje maraske tijekom zrenja

U plodovima višnje sorte Ujfeher, s područja Osijeka, i višanja maraski sorata Rekta i Brač 2, s područja Zadra i Splita, različitih stupnjeva zrelosti, određen je fizikalno - kemijski i fenolni sastav te antioksidativna aktivnost i utvrđeno je da se količina fenolnih spojeva tijekom zrenja povećava kod sorti višnje maraske, a smanjuje se u višnje. Koncentracija antocijana, kao glavnih pigmenata višnje, raste tijekom zrenja kod svih ispitivanih sorti, a maraska sadrži respektabilno veću količinu ovoga pigmenta od višnje. Antioksidativna aktivnost kod višnje sorte Ujfeher neznatno se smanjuje tijekom zrenja, kod obiju sorti višnje maraske ima najviše vrijednosti u nezrelom plodu, a zrenjem opada.

antioksidativna aktivnost; antocijani; fenolni spojevi; višnja; višnja maraska

nije evidentirano

engleski

Monitoring the changes of phenolic composition in sour cherry and marasca sour cherry during the ripening

nije evidentirano

anthocyanins; antioxidant activity; marasca sour cherry; phenolic composition; sour cherry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

14.02.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija