Određivanje fenolnih spojeva i aktivnosti enzima u bobicama bazge (Sambucus nigra L.) (CROSBI ID 346150)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pastorčić, Kristina
Levaj, Branka
hrvatski
Određivanje fenolnih spojeva i aktivnosti enzima u bobicama bazge (Sambucus nigra L.)
Svrha ovog rada bila je ispitati fizikalno-kemijski sastav (ukupna i topljiva suha tvar, pH vrijednost, ukupna kiselost, ukupni i reducirajući šećeri te saharoza), aktivnost i termostabilnost enzima polifenol oksidaze (PPO) i peroksidaze (POD), utjecaj koncentracije supstrata na PPO i POD aktivnost te fenolne spojeve (ukupne fenola, neflavonoide i flavonoide) u bobicama bazge ubranih na tri geografska područja Republike Hrvatske, tj. u okolici Zagreba, Gospića i Požege. U istim uzorcima je ispitivan utjecaj vremena skladištenja pri -20oC (nakon 2 i 5 mjeseci) na promjenu fenolnih spojeva (ukupni fenoli, neflavonoidi i flavonoidi) te na aktivnost enzima PPO i POD. Fenolni sastav, aktivnost enzima, termostabilnost enzima i utjecaj koncentracije supstrata određena je primjenom spektorfotometrijskih metoda. Količina ukupnih fenola i flavonoida kao i aktivnost enzima se smanjuje tijekom skladištenja pri -20oC, dok se količina neflavonoida povećava. Najveću termostabilnost enzimi su pokazali pri 40oC, dok su se pri 70oC potpuno inaktivirali.
bazga; fenoli; peroksidaza; polifenol oksidaza
nije evidentirano
engleski
Determination of phenolic content and the enzyme activity in elderberry berries (Sambucus nigra L.)
nije evidentirano
elderberry; phenols; peroxidase; polyphenoloxidase
nije evidentirano
Podaci o izdanju
66
30.09.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb