Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje fenolnih spojeva i aktivnosti enzima u bobicama bazge (Sambucus nigra L.) (CROSBI ID 346150)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pastorčić, Kristina Određivanje fenolnih spojeva i aktivnosti enzima u bobicama bazge (Sambucus nigra L.) / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Pastorčić, Kristina

Levaj, Branka

hrvatski

Određivanje fenolnih spojeva i aktivnosti enzima u bobicama bazge (Sambucus nigra L.)

Svrha ovog rada bila je ispitati fizikalno-kemijski sastav (ukupna i topljiva suha tvar, pH vrijednost, ukupna kiselost, ukupni i reducirajući šećeri te saharoza), aktivnost i termostabilnost enzima polifenol oksidaze (PPO) i peroksidaze (POD), utjecaj koncentracije supstrata na PPO i POD aktivnost te fenolne spojeve (ukupne fenola, neflavonoide i flavonoide) u bobicama bazge ubranih na tri geografska područja Republike Hrvatske, tj. u okolici Zagreba, Gospića i Požege. U istim uzorcima je ispitivan utjecaj vremena skladištenja pri -20oC (nakon 2 i 5 mjeseci) na promjenu fenolnih spojeva (ukupni fenoli, neflavonoidi i flavonoidi) te na aktivnost enzima PPO i POD. Fenolni sastav, aktivnost enzima, termostabilnost enzima i utjecaj koncentracije supstrata određena je primjenom spektorfotometrijskih metoda. Količina ukupnih fenola i flavonoida kao i aktivnost enzima se smanjuje tijekom skladištenja pri -20oC, dok se količina neflavonoida povećava. Najveću termostabilnost enzimi su pokazali pri 40oC, dok su se pri 70oC potpuno inaktivirali.

bazga; fenoli; peroksidaza; polifenol oksidaza

nije evidentirano

engleski

Determination of phenolic content and the enzyme activity in elderberry berries (Sambucus nigra L.)

nije evidentirano

elderberry; phenols; peroxidase; polyphenoloxidase

nije evidentirano

Podaci o izdanju

66

30.09.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija