Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Korištenje RP-HPLC DAD i ELSD metode u praćenju proteolitičkih promjena tijekom zrenja Krčkog sira (CROSBI ID 524921)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Mikulec, Nataša ; Habuš, Ivan ; Antunac, Neven ; Vitale, Ljubinka ; Havranek, Jasmina ; Kalit, Samir ; Brajenović, Nataša Korištenje RP-HPLC DAD i ELSD metode u praćenju proteolitičkih promjena tijekom zrenja Krčkog sira // 37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006. str. 33-33-x

Podaci o odgovornosti

Mikulec, Nataša ; Habuš, Ivan ; Antunac, Neven ; Vitale, Ljubinka ; Havranek, Jasmina ; Kalit, Samir ; Brajenović, Nataša

hrvatski

Korištenje RP-HPLC DAD i ELSD metode u praćenju proteolitičkih promjena tijekom zrenja Krčkog sira

Krčki ovčji sir ima visoku prehrambenu vrijednost i specifičnog je okusa i mirisa. Pripada skupini polutvrdih i punomasnih sireva, a proizvodi se na desetak manjih gospodarstava. Ključna faza proizvodnog procesa sira je zrenje, a tijek zrenja izravno utječe na kvalitetu finalnog proizvoda. Zrenje, uz sušenje, čine kemijske promjene, većinom katalizirane prisutnim enzimima, među kojima proteolitički enzimi zauzimaju važno mjesto. Njihovim djelovanjem razgrađuje se kazein i drugi proteini stvarajući peptide (raznih veličina) i aminokiseline, čiji omjer bitno utječe na teksturu i organoleptička svojstva sira. Kako osnovni kemijski parametri, ukupni dušik i slobodne aminokiseline/peptidi topljivi u vodi i trikloroctenoj kiselini nisu dostatni da se dobije pravi uvid u proces zrenja, potrebno je pribjeći selektivnijim metodama analize. Za praćenje zrenja Krčkog sira odabrano je određivanje količine i sastava polipeptida/peptida topljivih u vodi te peptida i aminokiselina topljivih u trikloroctenoj kiselini i to primjenom visokoučinkovite tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC) s dva detektora, Diode Array ( 220 i 280 nm) i Evaporative Light Scattering. Uzorci su uzimani 0., 30., 60., 90. i 120-tog dana na dva različita obiteljska gospodarstva. Kromatografski profili dobiveni analizom vodenih ekstrakata pokazali su porast topljivih peptida tijekom vremena te promjene kvantitativnih odnosa među pojedinim segmentima spektra. Kromatografski profili tvari topljivih u trikloroctenoj kiselini također su se mijenjali tijekom zrenja, pokazujući razgradnju pojedinih frakcija i pojavu nastalih produkata. Usporedbom podataka dobivenih na tri načina detekcije eluiranih tvari mogu se prepoznati pojedine aminokiseline i tipovi peptida. Dobiveni spektri odražavali su ujednačenost tehnološkog procesa pojedinog proizvođača, kao i odstupanja od njega. Profili peptida zrelog sira mogu se smatrati karakteristikom za analizirani Krčki sir i poslužiti za ocjenu konstantnosti njegove kvalitete.

RP-HPLC DAD i ELSD metoda; Krčki ovčiji sir; zrenje sira

nije evidentirano

engleski

The implementation of the RP-HPLC DAD and ELSD methods in monitoring proteolytic changes during the ripening of cheese from island Krk

nije evidentirano

Key words: RP-HPLC DAD i ELSD methods; Krčki ewe cheese; cheese ripening

nije evidentirano

Podaci o prilogu

33-33-x.

2006.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Tratnik, Ljubica

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

predavanje

26.11.2006-29.11.2006

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)