Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Osobitosti prehrane mladih žena s obzirom na tjelesnu aktivnost (CROSBI ID 346412)

Ocjenski rad | diplomski rad

Prosinečki, Ivana Osobitosti prehrane mladih žena s obzirom na tjelesnu aktivnost / Colić Barić, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Prosinečki, Ivana

Colić Barić, Irena

hrvatski

Osobitosti prehrane mladih žena s obzirom na tjelesnu aktivnost

Cilj ovoga rada bio je utvrditi kakvoću prehrane mladih žena, te eventualne razlike u prehrambenim navikama tjelesno aktivnih i tjelesno neaktivnih mladih žena. Upotrebljene dijetetičke metode bile su opći upitnik i kvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja hrane i pića (Q-FFQ). Rezultati nisu pokazali značajnije razlike u prehrambenim navikama mladih žena s obzirom na tjelesnu aktivnost. Veći broj tjelesno aktivnih mladih žena ima adekvatnu tjelesnu masu (92, 3 %), dok je više pothranjenih među tjelesno neaktivnima (12, 1 %). Nutritivna gustoća proteina, masti i prehrambenih vlakana u prosječnom dnevnom obroku veća je, a ugljikohidrata manja u obje skupine. Prosječni dnevni unos energije, masti i dijetalnih vlakana u skladu je s preporukama. Primijećen je prekomjerni unos vitamina C, B1, B12 i K, te fosfora i selenija. Tjelesno neaktivne žene imaju prosječno nešto veći broj obroka dnevno od tjelesno aktivnih. Preporuča se veća učestalost zajutarka, manji unos proteina, te veći unos vitamina E, A i folacina, te željeza, kalcija, cinka i magnezija.

DRI; FFQ; prehrambene navike; tjelesna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Specifics on nutrition of young women in relation to their physical activity

nije evidentirano

dietary habits; DRI; FFQ; physical activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

08.12.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija