Utjecaj kakvoće brašna na kvalitetu vafel lista (CROSBI ID 348087)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Habuš, Mirela
Ćurić, Duška
hrvatski
Utjecaj kakvoće brašna na kvalitetu vafel lista
Unutar ovog rada ispitivan je utjecaj svojstava brašna na kvalitetna svojstva vafel lista. Za proizvodnju vafel listova korištene su tri vrste brašna i standardno brašno, iz kojeg se danas proizvodi vafel list. U cilju određivanja najpogodnijeg brašna za proizvodnju vafel listova, tj. brašna sa svojstvima najsličnijim standardnom brašnu, provedene su fizikalno-kemijske i reološke analize brašna, te fizikalno-kemijske analize i analize teksture vafel listova. Tvrdoća i lomljivost vafel listova procijenjene su na principu prodiranja pomoću analizatora teksture ''Texture Analyser''. Rezultati fizikalno-kemijskih (količina sirovih proteina, količina vlažnog glutena i granulacija čestica) i reoloških (upijanje vode, kvalitetni broj, energija rastezanja i maksimalni viskozitet) analiza brašna pokazali su da je brašno 2 najsličnije standardnom brašnu, dok je analiza teksture (tvrdoća i lomljivost) vafel lista pokazala da je uzorak 3 najsličniji standardnom uzorku. To dovodi do zaključka da prije izrade vafel listova treba definirati kemijska i reološka svojstva brašna, te recepturu sirovina za proizvodnju, kako bi se dobio kvalitetan vafel list.
pšenično brašno; tekstura; vafel list
109/06
engleski
Influence of flour quality on quality of wafers
nije evidentirano
wheat flour; texture; wafer
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59
23.11.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb