Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva te fenolni sastav svježih i prerađenih jagoda (CROSBI ID 348113)

Ocjenski rad | diplomski rad

Đurica, Vanja Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva te fenolni sastav svježih i prerađenih jagoda / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Đurica, Vanja

Levaj, Branka

hrvatski

Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva te fenolni sastav svježih i prerađenih jagoda

U ovom radu ispitivan je fizikalno – kemijski sastav jagoda sorti Clery, Honeoye i NF 421 te su od njihovih kaša pripremljene niskokalorične marmelade. Određeni su ukupni fenoli, neflavonoidi, flavonoidi, antocijani te antioksidativna aktivnost DPPH metodom. Metodom kvantitativne deskriptivne analize ocijenjena su senzorska svojstva svježih plodova, kaša jagoda i marmelada navedenih sorti. Marmelade su kuhane u vakuum kuhaču i pri atmosferskom tlaku u laboratorijskim uvjetima. U analiziranim kašama utvrđena je razlika u količini ukupne suhe tvari, topljive suhe tvari i pH vrijednosti. Preradom kaša u marmelade došlo je do smanjenja količine antocijana, ali to nije utjecalo na smanjenje antioksidativne aktivnosti. Svježi plodovi jagoda sorti NF 421 i Clery imale su bolje ocijenjenu slatkoću i harmoniju okusa. Kaša sorte Honeoye imala je kiseliji okus, intenzivniju aromu po voću, jači intenzitet mirisa i miris po jagodama od sorti Clery i NF 421. Marmelade kuhane u vakuum kuhaču ocijenjene su vrlo slično.

jagode; marmelade; QDA; antioksidativna aktivnost; antocijani

91/06

engleski

Physico-chemical, senzoric attributes and phenolic compositions of fresh and processed strawberries

nije evidentirano

strawberries; marmelades; QDA; antioxidative activity; anthocyanins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

73

18.12.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija