Uloga i značaj procesa pasterizacije u proizvodnji svježe punjene tjestenine (CROSBI ID 348122)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Crnković, Dragica
Ćurić, Duška
hrvatski
Uloga i značaj procesa pasterizacije u proizvodnji svježe punjene tjestenine
Cilj rada bio je utvrditi optimalne uvjete pasterizacije svježe punjene tjestenine-kapeleta sa sirom , obzirom na temperaturu i vrijeme pasterizacije rasutog proizvoda te kapacitet pasterizatora u kojem se pasterizacija provodi , kao i vrijeme pasterizacije pakiranog proizvoda (druge pasterizacije). Pasterizacija svježe punjene tjestenine provodi se u svrhu smanjenja broja mikroorganizama i inaktivacije enzima u proizvodu. Pored pasterizacije, primjenjuju se i druge mjere zaštite proizvoda od kvarenja – pakiranje u modificiranoj atmosferi i uskladištenje pri tempereturi do +4°C. Istraživanjem mikrobiološke ispravnosti , senzorskih i fizikalnih svojstava kapeleta sa sirom u fazama proizvodnje i tijekom uskladištenja utvrđeno je da proizvodi koji su pasterizirani samo u rasutom stanju imaju bolja senzorska svojstva i kraći rok valjanosti (30 dana) od kapeleta koji su pasterizirani i nakon pakiranja (60 dana).
mikrobiološka ispravnost; organoleptička svojstva; pasterizacija; rok valjanosti; svježa punjena tjestenina
11M/06- specijalistički magistarski rad
engleski
Function and importance of pasteurization process in fresh filled pasta production
nije evidentirano
expiry date; fresh filled pasta; microbiological correctness; organoleptic properties; pasteurization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
130
21.12.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb