Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj prehrane i ostalih rizičnih čimbenika na stanje koštane mase u žena grada Rijeke (CROSBI ID 348130)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Pavičić Žeželj, Sandra Utjecaj prehrane i ostalih rizičnih čimbenika na stanje koštane mase u žena grada Rijeke / Crnčević-Orlić, Željka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Pavičić Žeželj, Sandra

Crnčević-Orlić, Željka

hrvatski

Utjecaj prehrane i ostalih rizičnih čimbenika na stanje koštane mase u žena grada Rijeke

Svrha ovog istraživanja bila je odrediti utjecaj prehrane i ostalih rizičnih čimbenika na stanje koštane mase. Ispitivanje je obuhvatilo 535 žena grada Rijeke različite dobi. Pomoću ankete dobiveni su podaci o prosječnom dnevnom unosu kalcija, fosfora, proteina i ugljikohidrata u ispitanica, zastupljenosti hrane iz određenih skupina namirnica, te navikama konzumiranja alkohola i kave, te pušenju cigareta i tjelesnoj aktivnosti. Stanje koštane mase ispitanica dobiveno je ultrazvučnim mjerenjem pete, &laquo ; ; screening&raquo ; ; metodom koja daje orjentacione podatke o gustoći kostiju. Mineralna gustoća kosti ovisi o više čimbenika među kojima se ističu dob, tjelesna visina, menopauza i unos kalcija hranom. U ovom istraživanju nije utvrđen statistički značajan utjecaj pušenja, kave, alkoholnih pića i tjelesne aktivnosti na mineralnu gustoću kosti.

kalcij; koštano tkivo; menopauza; prehrana; rizični čimbenici; ultrazvuk

14M/06

engleski

Influence of diet and other risk factors on bone mass among women in Rijeka

nije evidentirano

bone tissue; calcium; menopause; nutrition; risk factor; ultrasound

nije evidentirano

Podaci o izdanju

87

15.12.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija