Reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003 (CROSBI ID 348189)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Belošević, Sunčica
Ćurić, Duška
hrvatski
Reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003
U ovom diplomskom radu ispituju se reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003. Za ispitivanje je korišteno 6 uzoraka brašna ozime pšenice i 4 uzorka brašna jare pšenice. Ozime pšenice su sa područja Koprivnice i Lovasa, a jare sa područja Osijeka i Zagreba. Uzorci ozimih pšenica su standardne prihvaćene sorte i to Divana – kao sorta poboljšivač, Žitarka – kao krušna sorta i Sana – kao krušna sorta varijabilne kakvoće (ponekad spada u osnovne sorte). Standardna prihvaćena sorta kod jarih pšenica bio je Remus. Provodila su se ispitivanja reoloških svojstava brašna Brabenderovim farinografom, Brabenderovim ekstenzografom i Brabenderovim amilografom ; i laboratorijsko pokusno pečenje kruha. Provedeno ispitivanje je pokazalo da brašna ozimih pšenica pokazuju bolja reološka svojstva. Sorta Divana može se koristiti kao sorta poboljšivač. Sorte ( Sana, Žitarka, Remus OS-1. OS-2, Remus ZG-1, ZG-2) su pogodne za pekarsku proizvodnju. Provedene analize i dobiveni parametri reoloških svojstava brašna omogućuju tehnolozima da prilagode tehnološki proces proizvodnje, kako bi se dobili što kvalitetniji pekarski proizvodi.
pšenično brašno; reološka svojstva; sorte
19/05
engleski
Rheological properties of flour winter and spring wheat in the harvest of 2003
nije evidentirano
rheological properties; varieties; wheat flour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
17.03.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb