Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003 (CROSBI ID 348189)

Ocjenski rad | diplomski rad

Belošević, Sunčica Reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003 / Ćurić, Duška (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Belošević, Sunčica

Ćurić, Duška

hrvatski

Reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003

U ovom diplomskom radu ispituju se reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003. Za ispitivanje je korišteno 6 uzoraka brašna ozime pšenice i 4 uzorka brašna jare pšenice. Ozime pšenice su sa područja Koprivnice i Lovasa, a jare sa područja Osijeka i Zagreba. Uzorci ozimih pšenica su standardne prihvaćene sorte i to Divana – kao sorta poboljšivač, Žitarka – kao krušna sorta i Sana – kao krušna sorta varijabilne kakvoće (ponekad spada u osnovne sorte). Standardna prihvaćena sorta kod jarih pšenica bio je Remus. Provodila su se ispitivanja reoloških svojstava brašna Brabenderovim farinografom, Brabenderovim ekstenzografom i Brabenderovim amilografom ; i laboratorijsko pokusno pečenje kruha. Provedeno ispitivanje je pokazalo da brašna ozimih pšenica pokazuju bolja reološka svojstva. Sorta Divana može se koristiti kao sorta poboljšivač. Sorte ( Sana, Žitarka, Remus OS-1. OS-2, Remus ZG-1, ZG-2) su pogodne za pekarsku proizvodnju. Provedene analize i dobiveni parametri reoloških svojstava brašna omogućuju tehnolozima da prilagode tehnološki proces proizvodnje, kako bi se dobili što kvalitetniji pekarski proizvodi.

pšenično brašno; reološka svojstva; sorte

19/05

engleski

Rheological properties of flour winter and spring wheat in the harvest of 2003

nije evidentirano

rheological properties; varieties; wheat flour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

17.03.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija