Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sušenje pšeničnog brašna postupkom ekstruzije (CROSBI ID 348198)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ledecki, Tihana Sušenje pšeničnog brašna postupkom ekstruzije / Ćurić, Duška (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Ledecki, Tihana

Ćurić, Duška

hrvatski

Sušenje pšeničnog brašna postupkom ekstruzije

U ovom radu praćen je utjecaj uvjeta sušenja ekstruzijom na svojstva pšeničnog brana loše kvalitete. Takva se brašna često koriste kao punila pri proizvodnji pekarskih poboljšivača. Da bi svojstva pšeničnog brašna odgovarala navedenoj namjeni, potrebno je pronaći optimalne uvjete sušenja. Poželjno je da su količina vode, enzimatska aktivnost, moć bubrenja, te količina aktivnog glutena u brašnu, koje se koristi kao punilo, što niže, kako ne bi utjecali na trajnost ili funkcionalnost pekarskih poboljšivača. Optimalne vrijednost za indeks absorpcije vode (WAI) kreću se između 7 i 8, a za indeks topljivosti (WSI) između 10 i 12. Za sušenje je korišten dvopužni korotirajući ekstruder MPF 50:15, Baker Parkins, Engleska. Najbolja svojstva za proizvodnju pekarskih poboljšivača pokazali su uzorci pšeničnog brašna koji su dva puta propušteni kroz uređaj, uz slijedeće temperature kroz sekcije: 30/160/160/160/160/160 &ordm ; C ili 30/200/200/200/200/130 &ordm ; C.

pšenično brašno; sušenje; sušenje ekstruzijom

10/05

engleski

Extrusion drying of wheat flour

nije evidentirano

wheat flour; extrusion; extrusion drying

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

10.02.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija