Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Preželatinizirano kukuruzno brašno kao sirovina za pekarsku industriju (CROSBI ID 348262)

Ocjenski rad | diplomski rad

Rajčan, Davorka Preželatinizirano kukuruzno brašno kao sirovina za pekarsku industriju / Ćurić, Duška (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Rajčan, Davorka

Ćurić, Duška

hrvatski

Preželatinizirano kukuruzno brašno kao sirovina za pekarsku industriju

Za ispitivanje u ovom radu korišteno je nativno kukuruzno brašno.Kukuruznom brašnu je određen udio vlage, indeks apsorpcije vode, indeks topljivosti u vodi, stupanj želatinizacije, broj padanja po Hagbergu, granulacija, te enzimatska aktivnost.Nakon toga brašno je podvrgnuto procesu ekstruzije na dvopužnom ekstruderu, ekstrudati su samljeveni, te prosijani kroz sito od 450 &#956; m.Promatran je utjecaj masenog udjela vode u ekstruderu, broja okretaja pužnica, temperature ekstruzije i ukupne dobave sirovine na: indeks ekspanzije, vlagu ekstrudata (%), volumnu masu (g/L), indeks apsorpcije vode (g/gs.t.), indeks topljivosti u vodi (%) i stupanj želatinizacije (%).Pri stalnoj dobavi suhe tvari (57, 75 kg/h), temperaturi ekstruzije (135°C), masenom udjelu vode (17, 55%), te broju okretaja pužnica (200 i 310 o/min) moguće je proizvesti ekstrudat veličine čestica >450 &#956; m čiji je stupanj želatinizacije približno 14%, te ekstrudat veličine čestica < 450 &#956; m čiji je stupanj želatinizacije približno 14% pri temperaturi ekstruzije (155°C), masenom udjelu vode (22, 39%), te broju okretaja pužnica (400 o/min).

kukuruzno brašno; ekstruzija; indeks apsorpcije vode; indeks topljivosti u vodi; želatinizacija

83/05

engleski

Pregelatinization corn flour as raw material for bakery industry

nije evidentirano

corn flour; extrusion cooking process; gelatinization; water apsorption index; water solubility index

nije evidentirano

Podaci o izdanju

72

13.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija