Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjene fenolnih spojeva u plodu trnine tijekom dozrijevanja (CROSBI ID 348275)

Ocjenski rad | diplomski rad

Brajdić, Zdravka Promjene fenolnih spojeva u plodu trnine tijekom dozrijevanja / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Brajdić, Zdravka

Levaj, Branka

hrvatski

Promjene fenolnih spojeva u plodu trnine tijekom dozrijevanja

U plodovima trnine različitih stupnjeva zrelosti određen je fizikalno-kemijski sastav, te je utvrđeno da gotovo u potpunosti sadrže reducirajuće šećere. Promjene fenolnih spojeva, i to posebno u pokožici i pulpi, određene su upotrebom HPLC s UV-VIS Diode Array detekcijom. Nezreli plodovi trnine imali su najveći udio fenolnih spojeva i to u pulpi, te se taj udio smanjivao tijekom zrenja. U pokožici se količina fenolnih spojeva povećavala dozrijevanjem. Kroz sve faze zrelosti najzastupljeniji fenolni spojevi bili su neoklorogenska kiselina, klorogenska kiselina i kvercetin-3-ramnozid. Flavonoli su određeni u najvišim koncentracijama u srednje zrelim plodovima. Koncentracije flavonola određene u pokožici i u pulpi, neznatno su se razlikovale. Iz skupine antocijana određeni su cijanidin-3-glukozid, cijanidin-3-rutinozid i pelargonidin-3-glukozid. Pelargonidin-3-rutinozid nije pronađen u pokožici i pulpi nezrelih plodova trnine. Najviša antioksidativna aktivnost određena je u pulpi trnine srednje zrelosti.

antocijani; antioksidativna aktivnost; trnina; HPLC

123/05

engleski

The composition of phenols in blackthorn fruit during the ripening

nije evidentirano

anthocyanines; antioxidant activity; blackthorn; HPLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

15.12.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija