Promjene fenolnih spojeva u plodu trnine tijekom dozrijevanja (CROSBI ID 348275)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Brajdić, Zdravka
Levaj, Branka
hrvatski
Promjene fenolnih spojeva u plodu trnine tijekom dozrijevanja
U plodovima trnine različitih stupnjeva zrelosti određen je fizikalno-kemijski sastav, te je utvrđeno da gotovo u potpunosti sadrže reducirajuće šećere. Promjene fenolnih spojeva, i to posebno u pokožici i pulpi, određene su upotrebom HPLC s UV-VIS Diode Array detekcijom. Nezreli plodovi trnine imali su najveći udio fenolnih spojeva i to u pulpi, te se taj udio smanjivao tijekom zrenja. U pokožici se količina fenolnih spojeva povećavala dozrijevanjem. Kroz sve faze zrelosti najzastupljeniji fenolni spojevi bili su neoklorogenska kiselina, klorogenska kiselina i kvercetin-3-ramnozid. Flavonoli su određeni u najvišim koncentracijama u srednje zrelim plodovima. Koncentracije flavonola određene u pokožici i u pulpi, neznatno su se razlikovale. Iz skupine antocijana određeni su cijanidin-3-glukozid, cijanidin-3-rutinozid i pelargonidin-3-glukozid. Pelargonidin-3-rutinozid nije pronađen u pokožici i pulpi nezrelih plodova trnine. Najviša antioksidativna aktivnost određena je u pulpi trnine srednje zrelosti.
antocijani; antioksidativna aktivnost; trnina; HPLC
123/05
engleski
The composition of phenols in blackthorn fruit during the ripening
nije evidentirano
anthocyanines; antioxidant activity; blackthorn; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
15.12.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb