Polifenolni antioksidansi i antioksidacijska aktivnost crnih vina (CROSBI ID 533047)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Novak, Ivana ; Šeruga, Marijan ; Jakobek, Lidija ; Medvidović-Kosanović, Martina ;
hrvatski
Polifenolni antioksidansi i antioksidacijska aktivnost crnih vina
U ovom radu određivan je sadržaj ukupnih polifenola u nekim hrvatskim crnim vinima te njihova antioksidacijska aktivnost. Za određivanje sadržaja ukupnih polifenola u vinima korištena je FIA amperometrija, te uobičajena spektrofotometrijska Folin-Ciocalteu (FC) metoda. FIA amperometrijska mjerenja provedena su na potencijalu od 800 mV u mobilnoj fazi 0.1 M acetatnom puferu, pH 3.6. Rezultati za ukupne polifenole izraženi su kao ekvivalent katehina (mg CE/L). Sadržaja ukupnih polifenola kretao se u rasponu od 1501 mg CE/L do 2872 mg CE/L (prosječno 1982 mg CE/L) ako je određivan FC metodom, odnosno od 762 mg CE/L do 2239 mg CE/L (prosječno 1275 mg CE/L) ako je određivan amperometrijski. FC metoda daje veće vrijednosti za ukupne polifenole u odnosu na FIA amperometriju kod svih analiziranih uzoraka. Između rezultata dobivenih ovim dvijema metodama dobivena je visoka korelacija (r = 0.99). Antioksidacijska aktivnost vina određena je DPPH metodom i izražena vrijednošću EC50, koja predstavlja volumen vina potreban za uklanjanje 50 % DPPH• slobodnog radikala u vremenu od 15 minuta. EC50 vrijednosti kreću se u rasponu od 2.5  L do 5.2  L vina (prosječno 4.1  L). Dobivena je visoka korelacija između EC50 i sadržaja ukupnih polifenola (r = 0.97, ako su polifenoli određeni na temelju FC metode, odnosno r = 0.98 ako je sadržaj polifenola određen amperometrijski). Pokazalo se da je FIA amperometrija pogodna metoda za određivanje sadržaja polifenolnih antioksidansa u crnim vinima.
antioksidacijska aktivnost; FIA amperometrija; polifenolni antioksidansi
nije evidentirano
engleski
Polyphenolic antioxidants and antioxidant activity of red wines
U ovom radu određivan je sadržaj ukupnih polifenola u nekim hrvatskim crnim vinima te njihova antioksidacijska aktivnost. Za određivanje sadržaja ukupnih polifenola u vinima korištena je FIA amperometrija, te uobičajena spektrofotometrijska Folin-Ciocalteu (FC) metoda. FIA amperometrijska mjerenja provedena su na potencijalu od 800 mV u mobilnoj fazi 0.1 M acetatnom puferu, pH 3.6. Rezultati za ukupne polifenole izraženi su kao ekvivalent katehina (mg CE/L). Sadržaja ukupnih polifenola kretao se u rasponu od 1501 mg CE/L do 2872 mg CE/L (prosječno 1982 mg CE/L) ako je određivan FC metodom, odnosno od 762 mg CE/L do 2239 mg CE/L (prosječno 1275 mg CE/L) ako je određivan amperometrijski. FC metoda daje veće vrijednosti za ukupne polifenole u odnosu na FIA amperometriju kod svih analiziranih uzoraka. Između rezultata dobivenih ovim dvijema metodama dobivena je visoka korelacija (r = 0.99). Antioksidacijska aktivnost vina određena je DPPH metodom i izražena vrijednošću EC50, koja predstavlja volumen vina potreban za uklanjanje 50 % DPPH• slobodnog radikala u vremenu od 15 minuta. EC50 vrijednosti kreću se u rasponu od 2.5  L do 5.2  L vina (prosječno 4.1  L). Dobivena je visoka korelacija između EC50 i sadržaja ukupnih polifenola (r = 0.97, ako su polifenoli određeni na temelju FC metode, odnosno r = 0.98 ako je sadržaj polifenola određen amperometrijski). Pokazalo se da je FIA amperometrija pogodna metoda za određivanje sadržaja polifenolnih antioksidansa u crnim vinima.
antioxidant activity; FIA amperometry; polyphenolic antioxidants; red wines
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
252-x.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Milan Pospišil
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-56-1
Podaci o skupu
42nd Croatian and 2nd International Symposium on Agriculture
poster
13.02.2007-16.02.2007
Opatija, Hrvatska