Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Polifenolni antioksidansi i antioksidacijska aktivnost crnih vina (CROSBI ID 533047)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Novak, Ivana ; Šeruga, Marijan ; Jakobek, Lidija ; Medvidović-Kosanović, Martina ; Polifenolni antioksidansi i antioksidacijska aktivnost crnih vina / Polyphenolic antioxidants and antioxidant activity of red wines // Zbornik sažetaka / Milan Pospišil (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 252-x

Podaci o odgovornosti

Novak, Ivana ; Šeruga, Marijan ; Jakobek, Lidija ; Medvidović-Kosanović, Martina ;

hrvatski

Polifenolni antioksidansi i antioksidacijska aktivnost crnih vina

U ovom radu određivan je sadržaj ukupnih polifenola u nekim hrvatskim crnim vinima te njihova antioksidacijska aktivnost. Za određivanje sadržaja ukupnih polifenola u vinima korištena je FIA amperometrija, te uobičajena spektrofotometrijska Folin-Ciocalteu (FC) metoda. FIA amperometrijska mjerenja provedena su na potencijalu od 800 mV u mobilnoj fazi 0.1 M acetatnom puferu, pH 3.6. Rezultati za ukupne polifenole izraženi su kao ekvivalent katehina (mg CE/L). Sadržaja ukupnih polifenola kretao se u rasponu od 1501 mg CE/L do 2872 mg CE/L (prosječno 1982 mg CE/L) ako je određivan FC metodom, odnosno od 762 mg CE/L do 2239 mg CE/L (prosječno 1275 mg CE/L) ako je određivan amperometrijski. FC metoda daje veće vrijednosti za ukupne polifenole u odnosu na FIA amperometriju kod svih analiziranih uzoraka. Između rezultata dobivenih ovim dvijema metodama dobivena je visoka korelacija (r = 0.99). Antioksidacijska aktivnost vina određena je DPPH metodom i izražena vrijednošću EC50, koja predstavlja volumen vina potreban za uklanjanje 50 % DPPH• slobodnog radikala u vremenu od 15 minuta. EC50 vrijednosti kreću se u rasponu od 2.5  L do 5.2  L vina (prosječno 4.1  L). Dobivena je visoka korelacija između EC50 i sadržaja ukupnih polifenola (r = 0.97, ako su polifenoli određeni na temelju FC metode, odnosno r = 0.98 ako je sadržaj polifenola određen amperometrijski). Pokazalo se da je FIA amperometrija pogodna metoda za određivanje sadržaja polifenolnih antioksidansa u crnim vinima.

antioksidacijska aktivnost; FIA amperometrija; polifenolni antioksidansi

nije evidentirano

engleski

Polyphenolic antioxidants and antioxidant activity of red wines

U ovom radu određivan je sadržaj ukupnih polifenola u nekim hrvatskim crnim vinima te njihova antioksidacijska aktivnost. Za određivanje sadržaja ukupnih polifenola u vinima korištena je FIA amperometrija, te uobičajena spektrofotometrijska Folin-Ciocalteu (FC) metoda. FIA amperometrijska mjerenja provedena su na potencijalu od 800 mV u mobilnoj fazi 0.1 M acetatnom puferu, pH 3.6. Rezultati za ukupne polifenole izraženi su kao ekvivalent katehina (mg CE/L). Sadržaja ukupnih polifenola kretao se u rasponu od 1501 mg CE/L do 2872 mg CE/L (prosječno 1982 mg CE/L) ako je određivan FC metodom, odnosno od 762 mg CE/L do 2239 mg CE/L (prosječno 1275 mg CE/L) ako je određivan amperometrijski. FC metoda daje veće vrijednosti za ukupne polifenole u odnosu na FIA amperometriju kod svih analiziranih uzoraka. Između rezultata dobivenih ovim dvijema metodama dobivena je visoka korelacija (r = 0.99). Antioksidacijska aktivnost vina određena je DPPH metodom i izražena vrijednošću EC50, koja predstavlja volumen vina potreban za uklanjanje 50 % DPPH• slobodnog radikala u vremenu od 15 minuta. EC50 vrijednosti kreću se u rasponu od 2.5  L do 5.2  L vina (prosječno 4.1  L). Dobivena je visoka korelacija između EC50 i sadržaja ukupnih polifenola (r = 0.97, ako su polifenoli određeni na temelju FC metode, odnosno r = 0.98 ako je sadržaj polifenola određen amperometrijski). Pokazalo se da je FIA amperometrija pogodna metoda za određivanje sadržaja polifenolnih antioksidansa u crnim vinima.

antioxidant activity; FIA amperometry; polyphenolic antioxidants; red wines

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

252-x.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Milan Pospišil

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-56-1

Podaci o skupu

42nd Croatian and 2nd International Symposium on Agriculture

poster

13.02.2007-16.02.2007

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija