Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u crnim vinima elektrokemijskim i spektroskopskim metodama (CROSBI ID 348329)

Ocjenski rad | diplomski rad

Modic, Andrijana Određivanje polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u crnim vinima elektrokemijskim i spektroskopskim metodama / Šeruga, Marijan (mentor); Novak, Ivana (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2007

Podaci o odgovornosti

Modic, Andrijana

Šeruga, Marijan

Novak, Ivana

hrvatski

Određivanje polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u crnim vinima elektrokemijskim i spektroskopskim metodama

Crna vina predstavljaju bogat izvor polifenolnih antioksidansa i kao takva imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. U ovom radu određivan je sadržaj ukupnih polifenola, ukupnih antocijanina, ukupnih flavonoida te antioksidacijska aktivnost nekih hrvatskih crnih vina. Ukupni polifenoli određivani su, elektrokemijskom, FI amperometrijom (FIA) te spektroskopskom Folin-Ciocalteau metodom (FC). FIA je dala manje vrijednosti za ukupne polifenole, u odnosu na FC metodu, kod svih analiziranih uzoraka vina. Sadržaj ukupnih polifenola kretao se od 448 do 1089 mg katehina/L, određen FI amperometrijom, i od 1163 do 1501 mg katehina/L, određen FC metodom. Korelacija između rezultata dobivenih ovim dvjema metodama je dobra (r=0.83). Ukupni antocijanini određeni su pH-diferencijalnom metodom. Sadržaj antocijanina kretao se od 10 do 81.1 mg malvidin-3, 5-diglukozida/L. Antioksidacijska aktivnost određena je ABTS metodom, izražena kao TEAC vrijednost (mmol Troloxa/L). Vrijednosti su se kretale od 12.8 do 18.3 mmol Troloxa/L. Antioksidacijska aktivnost određena je i DPPH metodom te izražena kao μ L vina potrebnih da se koncentracija DPPH smanji za 50% (EC50). EC50 vrijednosti kretale su se od 5.8 do 17 μ L vina. Vina sa većim sadržajem ukupnih polifenola imala su i veću antioksidacijsku aktivnost. FI amperometrija se pokazala kao dobra instrumentalna analitička metoda za određivanje ukupnih polifenola u crnim vinima te bi mogla biti alternativa uobičajenoj spektroskopskoj, FC, metodi.

crna vina; polifenoli; antioksidacijska aktivnost; FI amperometrija

nije evidentirano

engleski

Determination of polyphenolic antioxidants and antioxidant activity in red wines by electrochemical and spectrophotometric methods

nije evidentirano

red wines; polyphenols; antioxidant activity; FI amperometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

04.05.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija