Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj prinosa grožđa na aromu vina Malvazije istarske (CROSBI ID 348419)

Ocjenski rad | diplomski rad

Supičić, Marija Utjecaj prinosa grožđa na aromu vina Malvazije istarske / Banović, Mara (mentor); Kovačević Ganić, Karin (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Supičić, Marija

Banović, Mara

Kovačević Ganić, Karin

hrvatski

Utjecaj prinosa grožđa na aromu vina Malvazije istarske

Svrha ovog rada bila je proučiti utjecaj različitih prinosa grožđa na aromu vina Malvazija istarska. Prilikom rezidbe u vinogradu je odabrano po četrneast trsova, na kojima je ostavljeno dvadeset, odnosno četrdeset pupova. Različiti broj pupova rezultirao je različitim prinosom (7194 kg/ha i 9994 kg/ha), kao i razlikom u kakvoći grožđa s obzirom na izmjereni šećer, ukupnu kiselost i pH vrijednost. Grožđe je ubrano u vrijeme tehnološke zrelosti te je klasičnom obradom prerađeno u mošt. Nacjepljen je selekcionirani kvasac Saccharomyces cerevisiae i praćena je promjena lako hlapljivih tvari arome (viši alkoholi, esteri i karbonilni spojevi) tijekom alkoholne fermentacije i u vinu. Određivanje kvantitativnog i kvalitativnog udjela hlapljivih tvari arome provedeno je metodom plinske kromatografije (GC), a za pripremu uzorka korištena je metoda statičkog headspace uzorkovanja (SHS). Utvrđen je porast svih identificiranih spojeva tijekom alkoholne fermentacije i u vinu u odnosu na mošt. Usporedbom hlapljivih tvari arome tijekom fermentacije utvrđen je veći udjel svih tvari arome kod uzorka s prinosom od četrdeset pupova po trsu. U proizvedenim vinima nije utvrđena značajna razlika u udjelu tvari arome.

alkoholna fermentacija; aroma; headspace; Malvazija istarska; plinska kromatografija

153/04

engleski

Influence of grape yield on aroma of Malvasia Istriana wine

nije evidentirano

alcoholic fermentation; bouquet; headspace; gas chromatography; Malvasia Istriana

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

21.12.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija