Utjecaj prinosa grožđa na aromu vina Malvazije istarske (CROSBI ID 348419)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Supičić, Marija
Banović, Mara
Kovačević Ganić, Karin
hrvatski
Utjecaj prinosa grožđa na aromu vina Malvazije istarske
Svrha ovog rada bila je proučiti utjecaj različitih prinosa grožđa na aromu vina Malvazija istarska. Prilikom rezidbe u vinogradu je odabrano po četrneast trsova, na kojima je ostavljeno dvadeset, odnosno četrdeset pupova. Različiti broj pupova rezultirao je različitim prinosom (7194 kg/ha i 9994 kg/ha), kao i razlikom u kakvoći grožđa s obzirom na izmjereni šećer, ukupnu kiselost i pH vrijednost. Grožđe je ubrano u vrijeme tehnološke zrelosti te je klasičnom obradom prerađeno u mošt. Nacjepljen je selekcionirani kvasac Saccharomyces cerevisiae i praćena je promjena lako hlapljivih tvari arome (viši alkoholi, esteri i karbonilni spojevi) tijekom alkoholne fermentacije i u vinu. Određivanje kvantitativnog i kvalitativnog udjela hlapljivih tvari arome provedeno je metodom plinske kromatografije (GC), a za pripremu uzorka korištena je metoda statičkog headspace uzorkovanja (SHS). Utvrđen je porast svih identificiranih spojeva tijekom alkoholne fermentacije i u vinu u odnosu na mošt. Usporedbom hlapljivih tvari arome tijekom fermentacije utvrđen je veći udjel svih tvari arome kod uzorka s prinosom od četrdeset pupova po trsu. U proizvedenim vinima nije utvrđena značajna razlika u udjelu tvari arome.
alkoholna fermentacija; aroma; headspace; Malvazija istarska; plinska kromatografija
153/04
engleski
Influence of grape yield on aroma of Malvasia Istriana wine
nije evidentirano
alcoholic fermentation; bouquet; headspace; gas chromatography; Malvasia Istriana
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
21.12.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb