Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje aktivnosti invertaze i dijastaze te specifičnog kuta rotacije u različitim uzorcima meda (CROSBI ID 348603)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jogun, Goran Određivanje aktivnosti invertaze i dijastaze te specifičnog kuta rotacije u različitim uzorcima meda / Hruškar, Mirjana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Jogun, Goran

Hruškar, Mirjana

hrvatski

Određivanje aktivnosti invertaze i dijastaze te specifičnog kuta rotacije u različitim uzorcima meda

Kakvoća meda bitno doprinosi njegovu značenju u ljudskoj prehrani. Određuje se mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda koja ovise o različitim čimbenicima kao što su botaničko i geografsko podrijetlo, klimatski uvjeti, način proizvodnje, uvjeti pakiranja i vrijeme skladištenja. Cilj ovog rada bio je odrediti aktivnosti enzima (invertaze i dijastaze) te specifični kut rotacije na 64 uzorka meda od bagrema, kestena i lipe, prikupljenih s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Svi uzorci meda čuvani su na sobnoj temperaturi. Ustanovljeno je da se aktivnost invertaze kretala u rasponu od 1, 69 do 34, 73 IN, aktivnost dijastaze između 6, 22 do 39, 67 DN, dok je specifični kut rotacije bio u rasponu od -0, 9 do -2, 2. Primijećeno je postojanje velikih razlika unutar istih vrsta meda, a obradom rezultata za aktivnost invertaze i dijastaze te specifičnog kuta rotacije, uočeno je postojanje statistički značajnih razlika između različitih vrsta meda.

Dijastaza; Invertaza; Med; Specifični kut rotacije

nije evidentirano

engleski

Determination of invertase and diastase activity and specific rotation in different honey samples

nije evidentirano

diastase; invertase; honey; specific rotation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

27.02.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija