Parametri praćenja kakvoće različitih uzoraka meda (CROSBI ID 348611)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Krček, Andreja
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Parametri praćenja kakvoće različitih uzoraka meda
Kakvoća meda je jedan od glavnih čimbenika vrijednosti meda u ljudskoj prehrani. Ona se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda koja ovise o botaničkom i geografskom porijeklu meda, klimatskim uvjetima, načinu proizvodnje, uvjetima pakiranja i vremenu skladištenja. Cilj ovog rada bio je odrediti aktivnosti enzima invertaze i dijastaze te specifični kut rotacije na 69 uzoraka 17 različitih vrsta meda, prikupljenih s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Svi uzorci meda čuvani su na sobnoj temperaturi. Dobiveni su sljedeći rezultati: aktivnost invertaze kretala se u rasponu od 0, 97 do 27, 27 IN, aktivnost dijastaze između 9, 55 do 42, 26 DN, dok je specifični kut rotacije bio u rasponu od -3 do +4, 7. Primijećeno je postojanje velikih razlika unutar istih vrsta meda, a obradom rezultata za aktivnost invertaze i dijastaze te specifičnog kuta rotacije, uočeno je postojanje statistički značajnih razlika između različitih vrsta meda.
Dijastaza; Invertaza; Med; Specifični kut rotacije
nije evidentirano
engleski
Monitoring quality parameters of different honey samples
nije evidentirano
diastase; invertase; honey; specific rotation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
02.10.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb