Kvaliteta meda od bagrema (CROSBI ID 348612)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kanižanec, Ivona
Vahčić, Nada
hrvatski
Kvaliteta meda od bagrema
Med kao cjelovita namirnica bitnih nutritivnih i ljekovitih svojstava za čovjeka mora zadovoljavati određene kriterije za kvalitetu. Oni se određuju analizama koje se sastoje od: senzorske analize, fizikalno-kemijske analize i mikrobiološke analize. U ovom rada određeni su fizikalno-kemijski parametri: maseni udjel vode, električna provodnost, kiselost, maseni udjel reducirajućih šećera te maseni udjel saharoze. Svi uzorci su bagremov med (Robinia pseudoacacia L.) sakupljeni na području Republike Hrvatske i čuvani na sobnoj temperaturi. Fizikalno-kemijskim analizama dobiveno je da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 14, 52 do 21, 36%, električna provodnost od 0, 00 do 0, 25 mS/cm, kiselost od 6, 54 do 15, 02 mmol/kg, maseni udjel reducirajućih šećera od 65, 17 do 76, 47% te maseni udjel saharoze 0, 00 do 3, 77%.
Kvaliteta; Med od bagrema; Fizikalno-kemijski parametri
nije evidentirano
engleski
Acacia honey quality
nije evidentirano
quality; acacia honey; physical-chemical parameters
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
23.11.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb