Utjecaj veličina čestica i protka praha na homogenost smjese (CROSBI ID 137091)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Boban, Matija ; Ćurić, Duška ; Bauman, Ingrid ; Krička, Tajana ; Muminović, Ševal
hrvatski
Utjecaj veličina čestica i protka praha na homogenost smjese
U ovom radu određivan je stupanj izmiješanosti dvokomponentne smjese praškastih materijala različite granulacije, miješanih u različitim omjerima i pri optimalnom broju okretaja i idealnoj ispunjenosti laboratorijske miješalici tipa „ Turbula“ te protok materijala pomoću „ Powder Flow Analyser“ kako bi se opisala homogenost mješavine. Na homogenost miješanog materijala utječu karakteristike pojedine komponente, kao što su veličina čestica i fizikalno kemijsko obilježje čestica a ono prvenstveno utječe na protok materijal. Tečnost prahova se često vrlo jednostavno definira kao sposobnost praha da se stavi u stanje tečenja. Bolja mješavina postiže se ukoliko materijal ima karakteristike blago kohezivnog, zbog toga su rađeni pokusi koji definiraju tečenje praha kako bi se bolje i lakše objasnio proces miješanja. Korišteni materijali bili su pšenično brašno tipa 400 u kombinaciji različitih omjera sa dvije sorte pšenoraži. Zastupljenost pšenoraži u ukupnoj smjesi bila je 20% odnosno 30%. Korištene sorte pšenoraži bile su sorta Clerical i sorta Goran koje se razlikuje po kemijskom sastavu. Pšenoraž je sadrži veliku količinu škroba pa se pretežno koristi u proizvodnji keksa, vafel proizvoda i škroba.
praškasti materijali; protok praha; homogenost smjese
nije evidentirano
engleski
The influence of particle size and the powder ruboff on the mixture homogeneity
nije evidentirano
powders; powder flow; mixture homogeneity
nije evidentirano