Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Bezglutenski kruh povećane prehrambene vrijednosti (CROSBI ID 349161)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čukelj, Nikolina Bezglutenski kruh povećane prehrambene vrijednosti / Ćurić, Duška (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Čukelj, Nikolina

Ćurić, Duška

hrvatski

Bezglutenski kruh povećane prehrambene vrijednosti

Cilj diplomskog rada bio je proizvesti kruh koji mogu konzumirati oboljeli od celijakije, a da mu okus i tekstura budu slični kruhu proizvedenom od pšeničnog brašna. Istraživanje je fokusirano na dva područja: na proizvodnju kvalitetnog bezglutenskog proizvoda, te na to da dobiveni kruh bude bogat na proteinima. U tu svrhu miješalo se rižino brašno sa ekstrudiranim kukuruznim i sojinim brašnom te promatrao utjecaj četiri različita hidrokoloida (ksantan gume, guar gume, pektina i mikrokristalne celuloze) na reologiju tijesta i kvalitetu kruha. Hidrokoloidi imaju veliku moć vezanja vode pa su korišteni kako bi međusobno povezali sve sastojke. Kombinacijom ovih bezglutenskih sastojaka dobili smo kruh visoke nutritivne vrijednosti. Najbolja svojstva pokazao je kruh proizveden od ekstrudiranog kukuruznog i sojinog brašna (u omjeru 75:25), s dodatkom 3% guar gume (na rižino brašno). Kruh napravljen prema ovoj recepturi mogu konzumirati celijakičari, ali i ostala populacija.

bezglutenski kruh; celijakija; hidrokoloidi; kukuruzno i sojino brašno; rižino brašno

49/07

engleski

Gluten-free bread with increased nutritional value

nije evidentirano

celiac disease; extruded corn and soy flour; gluten-free bread; hydrocolloids; rice flour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

05.06.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija