Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena kakvoće prehrane studentske populacije s obzirom na spol (CROSBI ID 349387)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lindinger, Domagoj Procjena kakvoće prehrane studentske populacije s obzirom na spol / Colić Barić, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Lindinger, Domagoj

Colić Barić, Irena

hrvatski

Procjena kakvoće prehrane studentske populacije s obzirom na spol

Cilj ovog rada bio je utvrditi kakvoću prehrane studenata na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu općim upitnikom i 3-dnevnim dnevnikom prehrane. Osnovni antropometrijski podaci (tjelesna masa i visina) prikupljeni su pomoću općeg upitnika. Izračunati prosječni dnevni energetski i nutritivni unos valoriziran je pomoću preporučenog dnevnog unosa za dob, spol (% DRI) i nutritivnu gustoću izraženu na 4186 kJ (1000 kcal). U studiju je bio uključen 91 student (43 % muškaraca i 57 % žena) prosječne dobi 22 godine. Prema dobivenim rezultatima procjene energetske i nutritivne kakvoće prehrane može se zaključiti da je prosječni dnevni unos energije i ugljikohidrata u skladu s preporukama, dok bi unos proteina, masti i kolesterola trebalo smanjiti, a povećati unos dijetalnih vlakana. Nutritivna gustoća makronutrijenata veća je u studenata, a mikronutrijenata u studentica. Prema indeksu tjelesne mase (BMI) najveći broj studenata (56, 4 % muškaraca i 82, 7 % žena) je adekvatno uhranjeno.

BMI; DRI; prehrana; spol; studenti; trodnevni dnevnik prehrane

nije evidentirano

engleski

Estimation of diet quality in student’ s population according to gender

nije evidentirano

BMI; diet; DRI; gender; students; 3-day food record

nije evidentirano

Podaci o izdanju

83

21.12.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija