Sljedivost prehrambenih proizvoda hrvatskih poduzeća (CROSBI ID 140651)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Omejec, Dubravka ; Pejić Bach, Mirjana
hrvatski
Sljedivost prehrambenih proizvoda hrvatskih poduzeća
Pojam sljedivosti (engl. traceability) javlja se kao važan element u proizvodnji hrane, a povezuje se sa identificiranjem proizvoda, praćenjem porijekla materijala i sirovina, te povijesnim praćenjem procesa proizvodnje, prerade, distribucije i prodaje. Sustavi sljedivosti postaju neizostavni dijelovi mehanizama za upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane. U radu je prikazana studija slučaja dizajniranja jednog modela sljedivosti za konkretno poduzeće koje se bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda. U okviru studije slučaja razvijen je model kojim su obuhvaćeni parametri praćenja proizvoda duž čitavog lanca, te između različitih partnera. Kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri hrvatska prehrambena poduzeća primjenjuju koncept sljedivosti provedeno je empirijsko anketno istraživanje, koje je pokazalo da je postojanje sustava sljedivosti element koji utječe na sudjelovanje na tržištu Europske unije.
sljedivost; kvaliteta; logičko modeliranje; inteligentni sustavi
nije evidentirano
engleski
Traceability of Croatian company’ s food products
nije evidentirano
Traceability; quality; logical modeling; intelligent systems
nije evidentirano