Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje karotenoidnih pigmenata i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine (CROSBI ID 350499)

Ocjenski rad | diplomski rad

Solomun, Božica Određivanje karotenoidnih pigmenata i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Solomun, Božica

Levaj, Branka

hrvatski

Određivanje karotenoidnih pigmenata i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine

U ovom radu ispitivan je karotenoidni sastav i antioksidacijski kapacitet u pulpama i korama mandarine Citrus Unshiu Marc. Saigon i klementine Citrus Clementine Corsica SRA 63. U svim uzorcima određeni su osnovni fizikalno-kemijski parametri. U pulpi i kori mandarine i klementine primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije (HPLC) uz UV/VIS Diode Array detekciju identificirano je šest karotenoidnih spojeva: α -karoten, β -karoten,  -karoten, lutein, zeaksantin i β -kriptoksantin. Ukupna količina identificiranih karotenoida bila je najveća u pulpi mandarine Saigon, a najmanja u kori klementine Corsica. U svim uzorcima osim kore mandarine Saigon određena je najveća koncentracija β -karotena, dok je u kori mandarine Saigon utvrđena najveća koncentracija  -karotena. Antioksidacijski kapacitet određen je primjenom DPPH, ABTS i FRAP metoda. Najveća vrijednost antioksidacijskog kapaciteta određena je u pulpama mandarine i klementine i stoga su one potencijalni bogati izvori prirodnih antioksidansa. Određen je i koeficijent korelacije između količine ukupnih karotenoida i antioksidacijskog kapaciteta. Koeficijenti korelacije bili su izrazito visoki u svim ispitivanim uzorcima što ukazuje na značajan doprinos karotenoidnih pigmenata antioksidacijskom kapacitetu plodova mandarine i klementine.

mandarina; klementina; karotenoidi; HPLC; antioksidacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

Determination of carotenoid pigments and antioxidant capacity in Mandarin and Clementine fruits

nije evidentirano

mandarin; clementine; carotenoid pigments; HPLC; antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

83

09.05.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija