Zdravstvena ispravnost i važnost mlijeka i mliječnih proizvoda (CROSBI ID 143826)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Ćurin, Katja ; Cetinić, Elizabeta
hrvatski
Zdravstvena ispravnost i važnost mlijeka i mliječnih proizvoda
Mlijeko i mliječni proizvodi su namirnice visoke biološke vrijednosti koje u većim količinama i češće konzumiraju osjetljive populacijske grupe ( djeca, trudnice, osobe starije životne dobi ). Stoga je praćenje zdravstvene ispravnosti ovih namirnica od posebnog javno-zdravstvenog značenja.U radu su prikazani rezultati istraživanja zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda od 1991.do 2001.godine.U ispitivanom razdoblju zbog mikrobioloških para metara bilo je neispravno 8, 2 % uzoraka mlijeka i 4.0 % uzoraka mliječnih proizvoda.Zbog kemijskih parametara bilo je zdravstveno neispravno 3, 3 % uzoraka mlijeka i 6, 8 % uzoraka mliječnih proizvoda . Rezultati su praćeni kontinuirano u okviru zadanih preporuka , te bi stoga taj pozitivni trend trebalo i zadržati.
mlijeko ; mliječni proizvodi ; zdravstvena ispravnost namirnica ; javno zdravstvo
nije evidentirano
engleski
Health safety and relevance of milk and dairy products
nije evidentirano
milk ; dairy products ; food safety ; public health
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti