Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrana u domovima za starije osobe u Splitu (CROSBI ID 143840)

Prilog u časopisu | stručni rad

Ćurin, Katja ; Marušić, Jadranka ; Čulin, Sanja Prehrana u domovima za starije osobe u Splitu // Medica Jadertina, 36 (2006), 1-2; 23-30

Podaci o odgovornosti

Ćurin, Katja ; Marušić, Jadranka ; Čulin, Sanja

hrvatski

Prehrana u domovima za starije osobe u Splitu

Prehrambena i energetska vrijednost obroka trebaju biti u skladu sa specifičnim potrebama u ljudi starije životne dobi.Izbor namirnica i prehrambeno -energetsku vrijednost dnevnih obroka treba uskladiti sa fiziološkim promjenama na kardiovskularnom, lokomotornom , gastrointestinalnom, endokrinom i ostalim sustavima u starijih osoba.U radu se ispitivala kvaliteta prehrane u domovima za starije osobe u Splitu u odnosu na preporučene vrijednosti radi predlaganja mjera za unapređenje.Urazdoblju od 1999.do 2004.godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Splitu ispitana je prehrambena i energetska vrijednost 108 dnevnih obroka uzetih 6 puta godišnje metodom slučajnog izbora u tri doma za starije osobe u Splitu. Analizirane vrijednosti uspoređene su sa zadanim normativima.Ispitivana je i učestalost korištenja namirnica iz osnovnih skupina.Zadovoljenje bjelančevina u odnosu na normativ kreće se u rasponu od 72, 5 % do 116, 6 %, masti od 66.7 % do 159, 7 %, ugljikohidrata od 86, 4 %do 107, 9 %, energetske vrijednostiod 83, 0 % do 119, 4 % u istraživanom razdoblju . Vrijednosti su dosta neujednačene i variraju po domovima i godinama .Udio prehrambenih tvari u ukupnoj energetskoj vrijednosti obroka značajno ne odstupa od zadanih preporuka . Jelovnici su jednolični, a prema anketi nedovoljno su zzastupljene slijedeće namirnice .riba, riblji proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, mahunarke , te sezonsko voće i povrće. Često se koriste masna jela . Jelovnik bi trebalo raznoliko sastaviti te češće jesti ribu i riblje proizvode, sezonsko svježe voće i povrće, nemasne mliječne proizvode, pileće , teleće i pureće meso bez masnoća, te proizvode od integralnih žitarica. Izmjene u prehrani pozitivno bi utjecale na tijek i komplikacije kroničnih bolesti u starijih osoba.

osobe starije dobi ; domovi umirovljenika ; prehrana ; prehrambeni standardi ; evaluacija prehrane

nije evidentirano

engleski

Nutrition in old people's homes in Split

nije evidentirano

the elderly ; old people's homes ; nutrition ; nutritional standards ; nutrition evaluation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36 (1-2)

2006.

23-30

objavljeno

0351-0093

1848-817X

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti

Poveznice
Indeksiranost