Higijenski uvjeti pripreme obroka u predškolskim ustanovama u Splitu (CROSBI ID 143859)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Ćurin, Katja ; Cetinić, Elizabeta ; Klišmanić, Zorana
hrvatski
Higijenski uvjeti pripreme obroka u predškolskim ustanovama u Splitu
U radu su metodom obriska istraženi higijenski uvjeti pripreme i raspodjele obroka u predškolskim ustanovama u Splitu od 1980. do 1998. godine. Pri ocjeni higijenskih uvjeta obrisci su uzimani metodom slučajnog izbora s radnih površina, pribora i opreme , te ruku osoblja. Cilj je bio utvrditi higijensku razinu objekata te odrediti kretanje broja uzoraka koji nisu odgovarali normativima mikrobiološke čistoće u navedenom razdoblju. Podaci upućuju na izrazito poboljšanje higijenskih uvjeta s rasponom od 26, 8 % nezadovoljavajućih obrisaka u 1980. godini do 1, 2 % nezadovoljavajućih obrisaka u 1998. godini. Utvrđeno stanje je rezultat kontinuirane suradnje između Sanitarne inspekcije, Županijskog zavoda za javno zdravstvo u Splitu i predškolskih ustanova. Suradnju je neophodno i nastaviti.
predškolske ustanove; kontrola hrane-metode; prehrambena mikrobiologija; priprema hrane
nije evidentirano
engleski
Standards of hygiene in meal preparation in pre-school institutions in Split
nije evidentirano
child day care centers; food inspection-methods; food microbiology; food handling
nije evidentirano