Praćenje procesa fermentacije tijesta pomoću skenera (CROSBI ID 350771)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Žikić, Aleksandra
Ćurić, Duška
hrvatski
Praćenje procesa fermentacije tijesta pomoću skenera
Fermentacija je jedan od najvažnijih koraka u proizvodnji kruha, te se može slobodno reći da se tijekom fermentacije poboljšavaju karakteristike tijesta, poboljšava tekstura gotovog proizvoda, postiže poželjan okus, te predužuje trajnost gotovog proizvoda. Proces fermentacije uvjetovan je prisutnošću kvasca. Aktivnost kvasca u tijestu ovisi o određenim parametrima. Promjenom temperature fermentacije, količine kvasca, aditiva i vode, možemo djelovati na fermentaciju, odnosno na nastalu količinu ugljik-(IV)-oksida i porast volumena. Za praćenje porasta volumena tijesta koriste se razne tehnike. Svrha ovog diplomskog rada je ispitati mogućnost korištenja skenera za praćenje procesa fermentacije tijesta tako što su rezultati uspoređeni sa onima dobivenim na reofermentometru - uređaju koji omogućuje potpuno automatsko promatranje fermentacijskog procesa u tijestu.
fermentacija; skener; tijesto; ugljik-(IV)-oksid; volumen
nije evidentirano
engleski
Observing dough fermentation process with scanner
nije evidentirano
fermentation; scanner; dough; carbon dioxide; volume
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
10.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb