Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Praćenje procesa fermentacije tijesta pomoću skenera (CROSBI ID 350771)

Ocjenski rad | diplomski rad

Žikić, Aleksandra Praćenje procesa fermentacije tijesta pomoću skenera / Ćurić, Duška (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Žikić, Aleksandra

Ćurić, Duška

hrvatski

Praćenje procesa fermentacije tijesta pomoću skenera

Fermentacija je jedan od najvažnijih koraka u proizvodnji kruha, te se može slobodno reći da se tijekom fermentacije poboljšavaju karakteristike tijesta, poboljšava tekstura gotovog proizvoda, postiže poželjan okus, te predužuje trajnost gotovog proizvoda. Proces fermentacije uvjetovan je prisutnošću kvasca. Aktivnost kvasca u tijestu ovisi o određenim parametrima. Promjenom temperature fermentacije, količine kvasca, aditiva i vode, možemo djelovati na fermentaciju, odnosno na nastalu količinu ugljik-(IV)-oksida i porast volumena. Za praćenje porasta volumena tijesta koriste se razne tehnike. Svrha ovog diplomskog rada je ispitati mogućnost korištenja skenera za praćenje procesa fermentacije tijesta tako što su rezultati uspoređeni sa onima dobivenim na reofermentometru - uređaju koji omogućuje potpuno automatsko promatranje fermentacijskog procesa u tijestu.

fermentacija; skener; tijesto; ugljik-(IV)-oksid; volumen

nije evidentirano

engleski

Observing dough fermentation process with scanner

nije evidentirano

fermentation; scanner; dough; carbon dioxide; volume

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

10.07.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija