Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zraavstvena ispravnost namirnica u desetgodišnjem razdoblju (CROSBI ID 540909)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Ćurin, Katja ; Marušić, Jadranka ; Cetinić, Elizabeta Zraavstvena ispravnost namirnica u desetgodišnjem razdoblju // 28. Stručni skup Sekcije za zdravstvenu ekologiju hrvatskog farmaceutskog društva : Izazovi u ekologiji ; Zbornik radova / Haberle, Saša i sur. (ur.). Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo ; Kolding, 2001. str. 123-124

Podaci o odgovornosti

Ćurin, Katja ; Marušić, Jadranka ; Cetinić, Elizabeta

hrvatski

Zraavstvena ispravnost namirnica u desetgodišnjem razdoblju

U radu su prikazani rezultati istraživanja zdravstvene ispravnosti namirnica, koja su provedena u Županijskom zavodu za javno zdravstvo u Splitu u razdoblju od 1990. do 2000. godine. U tom je razdoblju od ukupno pregledanih uzoraka namirnica zdravstveno neispravno bilo 3, 1 % - 9, 8 % zbog mikrobioloških parametara , a 2, 2 % do 18, 8 % zbog kemijskih para metara. Utvrđen je veći postotak zdravstveno neispravnih uzoraka domaće proizvodnje u odnosu na uvoz i to s obzirom na mikrobiološke i kemijske parametre . Najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti namirnica domaće proizvodnje su koagulaza pozitivni stafilokoki do 11, 9 % , a iz uvoza kvasnice i plijesni do 19, 4 %. U rubriku ostalo svrstano je 78, 1 % neispravnih uzoraka domaće proizvodnje, a 75, 5 % uzoraka iz uvoza. Kod kemijskih su parametara najčešći uzroci zdravstvene neispravnosti domaćih proizvoda bili organoleptička svojstva ( 5, 2 % ) i sastav ( 2, 8 % ), a proizvoda iz uvoza sastav ( 2 % ) i aditivi (1, 6 % ). Kod prikaza mikrobiološke ispravnosti namirnica potrebno je zbog jasnijeg prikaza podataka modificirati zadani obrazac , te po mogućnosti smanjiti postotak zravstveno neispravnih namirnica svrstanih u rubriku ostalo.

zdravstvena ispravnost namirnica; mikrobiološka analiza; kemijska analiza; preventivna zdravstvena zaštita

nije evidentirano

engleski

Food safety in last ten years

nije evidentirano

food safety; microbiological analyses; chemical analyses; regulations for prevention in health care

nije evidentirano

Podaci o prilogu

123-124.

2001.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

28. Stručni skup Sekcije za zdravstvenu ekologiju hrvatskog farmaceutskog društva : Izazovi u ekologiji ; Zbornik radova

Haberle, Saša i sur.

Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo ; Kolding

Podaci o skupu

28. Stručni skup Sekcije za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog farmaceutskog društva : Izazovi u ekologiji

poster

07.11.2001-09.11.2001

NP Plitvička jezera, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita