Utjecaj fizikalnih svojstava materijala na homogenost smjese i kvalitetu kruha (CROSBI ID 541872)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Boban, Matija ; Ćurić, Duška ; Bauman, Ingrid
hrvatski
Utjecaj fizikalnih svojstava materijala na homogenost smjese i kvalitetu kruha
Miješanje je proces koji često susrećemo u prehrambenoj. Svrha miješanja je dobivanje homogene smjese koje se mogu koristiti za dobivanje specijalnih vrsta kruha. Proces miješanja je rezultat složenih hidrodinamičkih uvjeta, reoloških svojstava, te kemijskih i fizikalnih interakcija pojedinih komponenata. Većina prehrambenih prahova je kohezivna, spontano aglomerira u dodiru za vlagom iz zraka ili kod promjene temperature pri skladištenju. Cilj ovog rada bila je dobiti izrazito homogenu mješavinu sastavljenu od pšeničnog brašna tipa 400 i brašna pšenoraži. Korišteno je brašno pšenoraži od dvije različite sorte (Goran, Clerecal) i sa dvije različite lokacije (Tuzla, Sarajevo). Materijal je miješan u različitim omjerima zastupljenosti komponenata (20:80 and 30:70) u smjesi. Ispitivan je utjecaj kemijskog sastava i veličine čestica komponenata na homogenost mješavine. Određeno je optimalno vrijeme miješanja i stupanj homogenosti smjese miješane u Turbula miješalici. S obzirom da se pšenoraž obično koristi za dobivanje vafel proizvoda i keksa a vrlo rijetko za proizvodnju kruha, zbog povećane količine škroba, koja proizvodu daje slatkasti okus napravljena je senzorna analiza konačnog proizvoda, kruha, dobivenog iz mješavina s različitim udjelima pšenoraži.
miješanje krutina; Pšenoraž; Turbula miješalica
nije evidentirano
engleski
Impacts of Physical Properties on Mixture Homogenity and Bread Quality
nije evidentirano
solid mixing; triticale; "Turbula"” mixer
nije evidentirano
Podaci o prilogu
431-437.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Flour - bread ’ 07 : proceedings of 4th International Congress : 6th Croatian Congress of cereal tehnologists
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7005-15-3
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096