Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj fizikalnih svojstava materijala na homogenost smjese i kvalitetu kruha (CROSBI ID 541872)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Boban, Matija ; Ćurić, Duška ; Bauman, Ingrid Utjecaj fizikalnih svojstava materijala na homogenost smjese i kvalitetu kruha // Flour - bread ’ 07 : proceedings of 4th International Congress : 6th Croatian Congress of cereal tehnologists / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008. str. 431-437

Podaci o odgovornosti

Boban, Matija ; Ćurić, Duška ; Bauman, Ingrid

hrvatski

Utjecaj fizikalnih svojstava materijala na homogenost smjese i kvalitetu kruha

Miješanje je proces koji često susrećemo u prehrambenoj. Svrha miješanja je dobivanje homogene smjese koje se mogu koristiti za dobivanje specijalnih vrsta kruha. Proces miješanja je rezultat složenih hidrodinamičkih uvjeta, reoloških svojstava, te kemijskih i fizikalnih interakcija pojedinih komponenata. Većina prehrambenih prahova je kohezivna, spontano aglomerira u dodiru za vlagom iz zraka ili kod promjene temperature pri skladištenju. Cilj ovog rada bila je dobiti izrazito homogenu mješavinu sastavljenu od pšeničnog brašna tipa 400 i brašna pšenoraži. Korišteno je brašno pšenoraži od dvije različite sorte (Goran, Clerecal) i sa dvije različite lokacije (Tuzla, Sarajevo). Materijal je miješan u različitim omjerima zastupljenosti komponenata (20:80 and 30:70) u smjesi. Ispitivan je utjecaj kemijskog sastava i veličine čestica komponenata na homogenost mješavine. Određeno je optimalno vrijeme miješanja i stupanj homogenosti smjese miješane u Turbula miješalici. S obzirom da se pšenoraž obično koristi za dobivanje vafel proizvoda i keksa a vrlo rijetko za proizvodnju kruha, zbog povećane količine škroba, koja proizvodu daje slatkasti okus napravljena je senzorna analiza konačnog proizvoda, kruha, dobivenog iz mješavina s različitim udjelima pšenoraži.

miješanje krutina; Pšenoraž; Turbula miješalica

nije evidentirano

engleski

Impacts of Physical Properties on Mixture Homogenity and Bread Quality

nije evidentirano

solid mixing; triticale; "Turbula"” mixer

nije evidentirano

Podaci o prilogu

431-437.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Flour - bread ’ 07 : proceedings of 4th International Congress : 6th Croatian Congress of cereal tehnologists

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-15-3

Podaci o skupu

Nepoznat skup

poster

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija