Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode (CROSBI ID 145668)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Jakobek, Lidija ; Šeruga, Marijan ; Novak, Ivana ; Medvidović-Kosanović, Martina ; Lukačević, Ivana
hrvatski
Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode
Da bi se istražila antioksidacijska aktivnost polifenola borovnice i jagode, ekstrahirane su dvije frakcije polifenola iz ovog voća. Jedna je sadržavala flavonole i fenolne kiseline, a druga antocijanine. Antioksidacijska aktivnost polifenola određena je DPPH testom, a količina polifenola HPLC metodom. Pokazalo se da se u borovnici nalaze visoke količine derivata kafeinske kiseline i kvercetina te antocijanina dok je u jagodi sadržaj polifenola manji. U obje vrste voća je doprinos antocijanina antioksidacijskoj aktivnosti veći nego doprinos flavonola i fenolnih kiselina. Antioksidacijska aktivnost antocijanina borovnice 19 puta je jača u usporedbi s antioksidacijskom aktivnošću flavonola i fenolnih kiselina borovnice. Antocijanini jagode 14 puta su jači antioksidansi nego flavonoli i fenolne kiseline jagode. Rezultati ovog rada pružaju bolji uvid u antioksidacijsko djelovanje borovnice i jagode.
flavonoli ; fenolne kiseline ; antocijanini ; antioksidacijska aktivnost ; voće
nije evidentirano
engleski
Antioxidant activity of polyphenols from blueberry and strawberry
nije evidentirano
flavonols ; phenolic acids ; anthocyanins ; antioxidant activity ; fruits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
14 (1)
2008.
13-26
objavljeno
1330-6626
1848-9028