Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode (CROSBI ID 145668)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Jakobek, Lidija ; Šeruga, Marijan ; Novak, Ivana ; Medvidović-Kosanović, Martina ; Lukačević, Ivana Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 14 (2008), 1; 13-26

Podaci o odgovornosti

Jakobek, Lidija ; Šeruga, Marijan ; Novak, Ivana ; Medvidović-Kosanović, Martina ; Lukačević, Ivana

hrvatski

Antioksidacijska aktivnost polifenola iz borovnice i jagode

Da bi se istražila antioksidacijska aktivnost polifenola borovnice i jagode, ekstrahirane su dvije frakcije polifenola iz ovog voća. Jedna je sadržavala flavonole i fenolne kiseline, a druga antocijanine. Antioksidacijska aktivnost polifenola određena je DPPH testom, a količina polifenola HPLC metodom. Pokazalo se da se u borovnici nalaze visoke količine derivata kafeinske kiseline i kvercetina te antocijanina dok je u jagodi sadržaj polifenola manji. U obje vrste voća je doprinos antocijanina antioksidacijskoj aktivnosti veći nego doprinos flavonola i fenolnih kiselina. Antioksidacijska aktivnost antocijanina borovnice 19 puta je jača u usporedbi s antioksidacijskom aktivnošću flavonola i fenolnih kiselina borovnice. Antocijanini jagode 14 puta su jači antioksidansi nego flavonoli i fenolne kiseline jagode. Rezultati ovog rada pružaju bolji uvid u antioksidacijsko djelovanje borovnice i jagode.

flavonoli ; fenolne kiseline ; antocijanini ; antioksidacijska aktivnost ; voće

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity of polyphenols from blueberry and strawberry

nije evidentirano

flavonols ; phenolic acids ; anthocyanins ; antioxidant activity ; fruits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

14 (1)

2008.

13-26

objavljeno

1330-6626

1848-9028

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija

Poveznice