Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Obogaćivanje bezglutenskog kruha (CROSBI ID 351606)

Ocjenski rad | diplomski rad

Slovic, Anita Obogaćivanje bezglutenskog kruha / Ćurić, Duška (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Slovic, Anita

Ćurić, Duška

hrvatski

Obogaćivanje bezglutenskog kruha

Cilj diplomskog rada bio je proizvesti kruh koji bi mogli konzumirati oboljeli od celijakije, s rižinim i kukuruznim brašnom kao bazom, te dodatkom hidrokoloida (hidroksipropilmetil celuloze i guara) koji mogu zamijeniti gluten koji ova brašna ne sadrže. Istraživanje se fokusiralo na ispitivanje utjecaja dodatka enzima u recepturu za bezglutenski kruh, te obogaćivanje s inulinom i proteinima soje. U tu svrhu u recepturu su dodani enzimi hemicelulaza, alfa-amilaza i glukoza oksidaza u koncentraciji 0, 01 %(m/m brašno). Najbolji rezultati dobiveni su dodatkom glukoza oksidaze koja je pozitivno utjecala na specicifni volumen kruha, sadržaj vlage i teksturu kruha.

bezglutenski kruh; hidrokoloidi; enzimi; inulin; sojini proteini

nije evidentirano

engleski

Gluten-free bread enrichement

nije evidentirano

gluten-free bread; hydrocolloids; enzyme; inulin; soy protein

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

03.10.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija