Obogaćivanje bezglutenskog kruha (CROSBI ID 351606)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Slovic, Anita
Ćurić, Duška
hrvatski
Obogaćivanje bezglutenskog kruha
Cilj diplomskog rada bio je proizvesti kruh koji bi mogli konzumirati oboljeli od celijakije, s rižinim i kukuruznim brašnom kao bazom, te dodatkom hidrokoloida (hidroksipropilmetil celuloze i guara) koji mogu zamijeniti gluten koji ova brašna ne sadrže. Istraživanje se fokusiralo na ispitivanje utjecaja dodatka enzima u recepturu za bezglutenski kruh, te obogaćivanje s inulinom i proteinima soje. U tu svrhu u recepturu su dodani enzimi hemicelulaza, alfa-amilaza i glukoza oksidaza u koncentraciji 0, 01 %(m/m brašno). Najbolji rezultati dobiveni su dodatkom glukoza oksidaze koja je pozitivno utjecala na specicifni volumen kruha, sadržaj vlage i teksturu kruha.
bezglutenski kruh; hidrokoloidi; enzimi; inulin; sojini proteini
nije evidentirano
engleski
Gluten-free bread enrichement
nije evidentirano
gluten-free bread; hydrocolloids; enzyme; inulin; soy protein
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
03.10.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb