Kvaliteta, fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost vina Kujundžuša (CROSBI ID 351659)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Katalinić, Ivana
Banović, Mara
Budić-Leto, Irena
hrvatski
Kvaliteta, fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost vina Kujundžuša
Kujundžuša je autohtona sorta iz podregije Dalmatinska zagora. Standardnim metodama određivani su osnovni fizikalno-kemijski parametri, udio ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, intenzitet i nijansa boje te je provedeno senzorsko ocjenjivanje. Udio fenolnih kiselina i flavan-3-ola određen je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC), a antioksidacijska aktivnost metodama: DPPH, FRAP i ABTS. Vrijednosti fizikalno-kemijskih parametara u granicama su prema Zakonskim odredbama. Prema senzorskim ocjenjivanjima vina su svrstana u kategoriju stolnih vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i kvalitetnih vina, a jedno nije zadovoljavalo uvjete puštanja u promet. Statističkom obradom dokazano je da su se udjeli ukupnih fenola i flavonoida značajno razlikovali, a udjeli neflavonoida nisu. Uočena je jaka korelacija između udjela ukupnih fenola i neflavonoida sa intenzitetom boje, dok slabo koreliraju s nijansom boje. Korelacija između udjela flavonoida te intenziteta i nijanse boje bila je slaba. Utvrđene su značajne razlike u udjelu ukupnih hidroksicimetnih, hidroksibenzojevih kiselina, te flavan-3-ola, kao i njihova jaka korelacija s udjelom ukupnih fenola. Rezultati antioksidacijske aktivnosti dobivene FRAP metodom pokazali su značajne razlike naspram rezultata dobivenih DPPH i ABTS metodom. Povezanost ukupnih fenola i rezultata antioksidacijske aktivnosti dobivenih FRAP i ABTS metodom pokaza se jakom, a po metodi DPPH vrlo jakom.
Kujundžuša ; fizikalno-kemijski sastav ; senzorsko ocjenjivanje vina ; fenolni spojevi ; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Quality, phenolic composition, and antioxidant activity of Kujundžuša
nije evidentirano
Kujundžuša ; physical and chemical composition ; sensory grading of wine ; phenolics ; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
81
10.10.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb