Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvaliteta, fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost vina Kujundžuša (CROSBI ID 351659)

Ocjenski rad | diplomski rad

Katalinić, Ivana Kvaliteta, fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost vina Kujundžuša / Banović, Mara (mentor); Budić-Leto, Irena (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Katalinić, Ivana

Banović, Mara

Budić-Leto, Irena

hrvatski

Kvaliteta, fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost vina Kujundžuša

Kujundžuša je autohtona sorta iz podregije Dalmatinska zagora. Standardnim metodama određivani su osnovni fizikalno-kemijski parametri, udio ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, intenzitet i nijansa boje te je provedeno senzorsko ocjenjivanje. Udio fenolnih kiselina i flavan-3-ola određen je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC), a antioksidacijska aktivnost metodama: DPPH, FRAP i ABTS. Vrijednosti fizikalno-kemijskih parametara u granicama su prema Zakonskim odredbama. Prema senzorskim ocjenjivanjima vina su svrstana u kategoriju stolnih vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i kvalitetnih vina, a jedno nije zadovoljavalo uvjete puštanja u promet. Statističkom obradom dokazano je da su se udjeli ukupnih fenola i flavonoida značajno razlikovali, a udjeli neflavonoida nisu. Uočena je jaka korelacija između udjela ukupnih fenola i neflavonoida sa intenzitetom boje, dok slabo koreliraju s nijansom boje. Korelacija između udjela flavonoida te intenziteta i nijanse boje bila je slaba. Utvrđene su značajne razlike u udjelu ukupnih hidroksicimetnih, hidroksibenzojevih kiselina, te flavan-3-ola, kao i njihova jaka korelacija s udjelom ukupnih fenola. Rezultati antioksidacijske aktivnosti dobivene FRAP metodom pokazali su značajne razlike naspram rezultata dobivenih DPPH i ABTS metodom. Povezanost ukupnih fenola i rezultata antioksidacijske aktivnosti dobivenih FRAP i ABTS metodom pokaza se jakom, a po metodi DPPH vrlo jakom.

Kujundžuša ; fizikalno-kemijski sastav ; senzorsko ocjenjivanje vina ; fenolni spojevi ; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Quality, phenolic composition, and antioxidant activity of Kujundžuša

nije evidentirano

Kujundžuša ; physical and chemical composition ; sensory grading of wine ; phenolics ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

81

10.10.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija