Prehrambene potrebe i bioiskoristljivost bjelan~evina (CROSBI ID 24979)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Kai}-Rak, Antoinette ; Antoni} Dega~, Katica
hrvatski
Prehrambene potrebe i bioiskoristljivost bjelan~evina
Dnevne potrebe organizma za bjelan~evinama ovise o dobi, tjelesnoj aktivnosti, zdravstvenom stanju i nekim ekolo{kim ~imbenicima, kao i o biolo{koj vrijednosti bjelan~evina. Za odraslu osobu koja uzima mje{anu prehranu u kojoj je biolo{ka vrijednost bjelan~evina najmanje 70 , dnevne potrebe iznose oko 0,8 g/kg tjelesne mase, za djecu i mlade` u vrijeme intenzivnog rasta 1-1,5 g/kg, a za dojen~ad oko 2 g/kg tjelesne mase. Iskori{tavanje bjelan~evina biljnog porijekla u organizmu se znatno pove}ava ako ih u prehrani kombiniramo s bjelan~evinama `ivotinjskog porijekla. Pri planiranju prehrane za pojedine dobne skupine primjenjuju se i preporuke od 10-15% udjelu energije iz bjelan~evina u ukupnom dnevnom energetskom unosu za odrasle osobe i 12-15% za djecu i mlade`.
bjelan~evine, biolo{ka vrijednost, prehrambene potrebe
nije evidentirano
engleski
Nutritional needs and bioavailibility of proteins
nije evidentirano
proteins, biological value, protein requirements
nije evidentirano
Podaci o prilogu
27-31-x.
objavljeno
Podaci o knjizi
Proteini u prehrani i dijetetici
@ivkovi}, Roko
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
1999.
953-96682-8-X