Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrambene potrebe i bioiskoristljivost bjelan~evina (CROSBI ID 24980)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Kai}-Rak, Antoinette ; Antoni} Dega~, Katica Prehrambene potrebe i bioiskoristljivost bjelan~evina // Proteini u prehrani i dijetetici / @ivkovi}, Roko (ur.). Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1999. str. 27-31-x

Podaci o odgovornosti

Kai}-Rak, Antoinette ; Antoni} Dega~, Katica

hrvatski

Prehrambene potrebe i bioiskoristljivost bjelan~evina

Dnevne potrebe organizma za bjelan~evinama ovise o dobi, tjelesnoj aktivnosti, zdravstvenom stanju i nekim ekolo{kim ~imbenicima, kao i o biolo{koj vrijednosti bjelan~evina. Za odraslu osobu koja uzima mje{anu prehranu u kojoj je biolo{ka vrijednost bjelan~evina najmanje 70 , dnevne potrebe iznose oko 0,8 g/kg tjelesne mase, za djecu i mlade` u vrijeme intenzivnog rasta 1-1,5 g/kg, a za dojen~ad oko 2 g/kg tjelesne mase. Iskori{tavanje bjelan~evina biljnog porijekla u organizmu se znatno pove}ava ako ih u prehrani kombiniramo s bjelan~evinama `ivotinjskog porijekla. Pri planiranju prehrane za pojedine dobne skupine primjenjuju se i preporuke od 10-15% udjelu energije iz bjelan~evina u ukupnom dnevnom energetskom unosu za odrasle osobe i 12-15% za djecu i mlade`.

bjelan~evine, biolo{ka vrijednost, prehrambene potrebe

nije evidentirano

engleski

Nutritional needs and bioavailibility of proteins

nije evidentirano

proteins, biological value, protein requirements

nije evidentirano

Podaci o prilogu

27-31-x.

objavljeno

Podaci o knjizi

Proteini u prehrani i dijetetici

@ivkovi}, Roko

Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske

1999.

953-96682-8-X

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita