Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi (CROSBI ID 472991)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Mesaro{-Kanjski, Elika ; Kai}-Rak, Antoinette ; Antoni}-Dega~, Katica ; Jonji}, Anto ; [imatovi}, Ivan Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi // Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine- Zbornik sa`etaka. Lovran, 1998. str. 22-x

Podaci o odgovornosti

Mesaro{-Kanjski, Elika ; Kai}-Rak, Antoinette ; Antoni}-Dega~, Katica ; Jonji}, Anto ; [imatovi}, Ivan

hrvatski

Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi

Hrvatska je neprijeporno mediteranska zemlja sa svim zna~ajkama i prednostima duge tradicije i odabira vrlo kvalitetne i zdrave prehranes razmjerno mnogo ribe i plodova mora, autohtonog povr}a, mlijeka i mlije~nih proizvoda, mediteranskih za~ina, maslinova ulja i crnog vina, te osebujnog na~ina spravljanja hrane i gastronomskog umje}a. U hotelima na podru~ju crikveni~ko-vinodolske, opatijske rivijere i otoka Primorsko-goranske `upanije sprovedena je anketa kod 501 gosta. Iz rezultata ankete sprovedeni su sljede}i zaklju~ci: gosti su dali prijedloge za menije sa `eljom da je riba zastupljenija na jelovniku, vi{e svje`eg povr}a i vo}a, manje masti, jelovnike prilagoditi kroni~nim bolesnicima, te vi{e autohtonih nacionalnih jela. Od ispitanika, 92,0% koristilo je polupansion od kojih se 33 ,9% izjasnilo za laganiji meni s manje masti i 22,4% ispitanika boluje od nekih kroni~nih nezaraznih bolesti (dijabetes, hipertonija, hiperlipidemije) te pretilosti. Stoga se predla`e izrada jelovnika koji bi po svom sastavu bio prilago|en tim potrebama. Uvo|enje mediteranskog tipa prehrane u turisti~ku ponudu , koja se razlikuje od poznatih preporuka za zdravu prehranu i standardnu prehranu, temelji se navedenim namirnicama i jelima hrvatskog tla. Upravo nam na{a {pozicija , stoljetna tradicija mediteranske kulture i prehrane , ~iji zna~aj u o~uvanju zdravlja sve vi{e dolazi do izra`aja, otvara nove mogu}nosti u turisti~koj ponudi.

turizam; mediteranska prehrana; zdravlje

nije evidentirano

engleski

Our Experiences About Mediterranean Menu in Tourism Offer

nije evidentirano

tourism; mediterranean diet; health

nije evidentirano

Podaci o prilogu

22-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine- Zbornik sa`etaka

Lovran:

Podaci o skupu

Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine

predavanje

22.10.1998-24.10.1998

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita