Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje antocijanina u crnom grožđu primjenom HPLC metode s elektrokemijskim detektorom (CROSBI ID 548351)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Novak, Ivana Određivanje antocijanina u crnom grožđu primjenom HPLC metode s elektrokemijskim detektorom // Godišnja skupština Društva kemičara i tehnologa Osijek Osijek, Hrvatska, 17.01.2008-17.01.2008

Podaci o odgovornosti

Novak, Ivana

hrvatski

Određivanje antocijanina u crnom grožđu primjenom HPLC metode s elektrokemijskim detektorom

Antocijanini spadaju u grupu polifenolnih spojeva, poznatih po pozitivnim efektima na ljudsko zdravlje uslijed snažnog antioksidacijskog djelovanja. Crno grožđe predstavlja bogat izvor antocijanina, koji su sadržani isključivo u kožici grožđa. Bitan su čimbenik kakvoće vina jer direktno utječu na jedno od njegovih najvažnijih senzorskih svojstava-boju. Enolozi razmatraju uvođenje sadržaja antocijanina u grožđu kao indikator utvrđivanja zrelosti grožđa, tj. najpovoljnijeg perioda za berbu grožđa. Do danas su razvijene brojne metode određivanja antocijanina u prirodnim uzorcima. Najčešće se za karakterizaciju i kvantifikaciju antocijanina koristi HPLC metoda s UV/Vis ili masenim detektorom. Međutim, posljednjih godina porastao je interes za primjenu elektrokemijskih metoda analize. Osnovne prednosti elektrokemijskih metoda analize su visoka osjetljivost i selektivnost. Osim toga, za primjenu elektrokemijskih metoda nije potrebna skupocjena oprema, pa su dostupne većem broju analitičkih laboratorija. Zbog navedenih razloga, sve je veća primjena elektrokemijskih metoda u rutinskim analizama, a posebno ako je u uzorcima potrebno detektirati analite prisutne u vrlo malim količinama. U ovom radu je za karakterizaciju i kvantifikaciju antocijanina u ekstraktu kožice grožđa korištena visokodjelotvorna tekućinska kromatografija s elektrokemijskim i PDA detektorom. Usporedbom ove dvije metode utvrđeno je da elektrokemijski detektor ima i do tisuću puta veću osjetljivost nego PDA detektor.

antocijanini; crno grožđe; HPLC s elektrokemijskim detektorom

nije evidentirano

engleski

Determination of red grape anthocyanins by HPLC with electrochemical detection

nije evidentirano

anthocyanins; red grapes; HPLC with electrochemical detection

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

Godišnja skupština Društva kemičara i tehnologa Osijek

predavanje

17.01.2008-17.01.2008

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija