Rast mješovitih bakterijskih kultura Lactobacillus brevis L62 i enterobakterija tijekom produljene stacionarne faze (CROSBI ID 353555)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Butorac, Ana
Bačun-Družina, Višnja
hrvatski
Rast mješovitih bakterijskih kultura Lactobacillus brevis L62 i enterobakterija tijekom produljene stacionarne faze
Nepovoljne uvjete gladovanja bakterije preživljavaju uvodeći mutacije u svoj genom. Adaptivne mutacije im omogućavaju daljnji rast i prednost rasta nad stanicama koje ih nisu uvele. Ta pojava se naziva prednost rasta u produljenoj stacionarnoj fazi ili fenotip GASP (engl. Growth Advantage in Stacionary Phase) U ovom radu analiziran je suživot bakterije L. brevis L62 i enterobakterija E. coli i S. enterica da bi se pratila pojava fenotipa GASP. Rezultati pokazuju pojavu slabog fenotipa GASP u koegzistenciji bakterija L. brevis i E. coli, a u mješovitim kulturama bakterija L. brevis i S. enterica dolazi do pojave jakog fenotipa GASP. Izlaganjem bakterije L. brevis L62 visokim koncentracijama etidij bromida (≥ 250 µ ; g/mL), stanice gube dva plazmida dok najmanji ostaje u stanici.
Lactobacillus brevis; Salmonella enterica; Escherichia coli; plazmidi; fenomen GASP
nije evidentirano
engleski
Growth of mixed bacterial cultures Lactobacillus brevis L62 and enterobacteria during prolong stationary phase
nije evidentirano
Lactobacillus brevis; Salmonella enterica; Escherichia coli; plasmids; GASP phenomenon
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59
01.12.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb