Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prosječna nutritivna gustoća obroka s obzirom na unos tekućine (CROSBI ID 353593)

Ocjenski rad | diplomski rad

Colović, Željana Prosječna nutritivna gustoća obroka s obzirom na unos tekućine / Colić Barić, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Colović, Željana

Colić Barić, Irena

hrvatski

Prosječna nutritivna gustoća obroka s obzirom na unos tekućine

Cilj ovog rada bio je utvrditi prosječnu dnevnu nutritivnu gustoću obroka s obzirom na unos tekućine, te utvrditi osobitosti unosa pića u mladih žena. Upotrebljene dijetetičke metode bile su upitnik o učestalosti unosa pića i 24-satno prisjećanje konzumirane hrane i pića. Ispitanici obuhvaćeni ovim istraživanjem bili su isključivo mlade odrasle žene (n=103), prosječne dobi 21 godine. Prosječni dnevni unos tekućine, te prosječan dnevni unos različitih vrsta napitaka (voda, bezalkoholna pića, čaj, kava, ...) uspoređen je sa smjernicama za unos tekućine. Ispitanice su podijeljene u dvije skupine s obzirom na vrstu i količinu unosa pića. Skupina koja je unosila >1L vode/dan unosila je više tiamina i riboflavina. Pri procjeni kakvoće prehrane ispitanica pomoću nutritivne gustoće dobivene su statistički značajne razlike (p<0, 05) za neke mikronutrijente (tiamin, riboflavin, karotenoidi, fosfor i željezo). Unos željeza, cinka, kalcija i vitamina A prema tri seta standarda za nutritivnu gustoću (FAO, ERFP, DRI) je bio nedovoljan. Razlike u energetskoj gustoći i unosu makronutrijenata nisu primijećene kada su ispitanice podijeljene s obzirom na unos različitih pića.

mlade žene; nutritivna gustoća; tekućina

nije evidentirano

engleski

Average nutritive density of meals with respect to the liquid intake

nije evidentirano

young females; nutritive density; liquid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

13.02.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija